Інші корисні властивості бразильського горіха
Зміст
Інші корисні властивості бразильського горіха
За допомогою до бразильського горіха можуть звернутися не тільки жінки, які бажають продовжити молодість, а й представники сильної статі, що піклуються про своє чоловіче здоров’я. Регулярне вживання цих горіхів підвищує потенцію і покращує якість сперми. Це одна з причин, чому корінні латиноамериканці так велелюбні і плідні: в Бразилії і Болівії часто можна зустріти сім’ї, де молода дружина народжує малят своєму шістдесятирічного чоловіка.
Читайте также: Лунный календарь стрижек на Сентябрь 2020
Як і макадамия, бразильський горіх дуже популярний в косметології. Його цілюща і ароматне масло часто додають в креми для обличчя і тіла, гелі для душу, шампуні, бальзами та відновлюють маски для волосся. Ефект чудовий: масло бразильського горіха робить шкіру і волосся м’якими, здоровими і красивими. Воно прекрасно насичує вітамінами і зволожує, а також перешкоджає втраті вологи.
Але повернемося до харчування. Бразильський горіх варто того, щоб ввести його в свій раціон, адже цей унікальний продукт має цілу низку корисних функцій:
- Підвищує імунітет, завдяки участі селену в синтезі макрофагів, імуноглобулінів і лейкоцитів;
- Покращує травлення і очищає кишечник за допомогою клітковини;
- Нейтралізує важкі метали, зокрема, миш’як;
- Захищає цілісність клітин, перешкоджаючи генних мутацій;
- Бореться з вільними радикалами, заважаючи передчасного старіння і розвитку хронічних хвороб;
- Знижує рівень холестерину і цукру в крові, захищаючи від атеросклерозу і цукрового діабету;
- Подовжує репродуктивний період, як у жінок, так і у чоловіків;
- Запобігає раку і допомагає його побороти тим, хто вже захворів.
Шкода бразильського горіха
Навіть у такого корисного продукту є ряд недоліків і протипоказань до вживання. Точніше — до зловживання. Але про все по порядку. Ось список причин, за якими бразильський горіх може виявитися шкідливим:
- Алергія — це сама часто зустрічається проблема. Не тільки на бразильські, а на всі горіхи в принципі, у багатьох людей є сильна алергія. Тому якщо ви відзначали у себе негативну реакцію, наприклад, на арахіс, пробуйте бразильський горіх з великою обережністю;
- Афлатоксин — в шкірці бразильських горіхів міститься природний отрута, який у великих кількостях здатний зруйнувати печінку, викликати цироз або рак. Санітарно-епідеміологічний законодавство деяких країн забороняє ввозити неочищені бразильські горіхи. Однак така жорстка міра буває зайвою: по-перше, навряд чи хтось став би гризти цю жорстку, абсолютно несмачну шкірку, а по-друге, її потрібно було б гризти щодня протягом півроку, щоб настали виражені наслідки;
- Радій — кілька років тому навколо бразильського горіха розгорівся міжнародний скандал. Американські вчені знайшли в ньому цей небезпечний елемент і закликали весь світ відмовитися від закупівель. Інцидент має, скоріше, політичне значення, ніж медичне. Насправді, коренева система будь-якої рослини вбирає в себе речовини з грунту — як корисні, так і шкідливі. Уявіть собі п’ятдесятиметровій дерево Бертоллета: його потужна коренева система за роки висмокче з землі все, що завгодно. Концентрація радію в бразильському горісі настільки мізерна, що говорити про шкоду тут зайве;
- Надлишок селену — він може розвинутися у людини від переїдання бразильських горіхів. Основні симптоми: нудота, блювання, сплутаність свідомості, почервоніння шкірних покривів, дивний запах з рота, схожий на часниковий, утруднене дихання, у важких випадках — пневмонія і відмова печінки. Таке небезпечне стан виникає, тільки якщо тривалий час вживати 5 і більше мг селену на добу, тобто, з’їдати по цілому пакету бразильських горіхів.
Якщо слідувати рекомендаціям лікарів, і кожен день є по 2-3 горішка, це принесе організму тільки користь, а ніяк не шкоду.
Калорійність бразильського горіха
У бразильському горісі дуже багато масла — до 60% від всієї маси. Тому калорійність його вельми висока:
682 ккал на 100 грам
Але при цьому в ньому не міститься холестерину, а поліненасичені жирні кислоти благотворно впливають на стан наших сусідів, шкіри, волосся і нігтів. Найважливіші жиророзчинні вітаміни A, E, D і K не можуть засвоюватися в відсутність жирів. А бразильський горіх — це відмінне джерело цінних природних масел.
Як зберігати бразильський горіх?
Купуючи в магазині бразильські горіхи в неочищеному вигляді, обов’язково потрясіть їх: якщо вони гримлять всередині шкаралупи, значить, горіхи ссохшиеся, старі і несвіжі. Розібратися в якості очищених бразильських горіхів набагато простіше. Вони повинні бути важкими, м’ясистим і пружними, а також володіти яскравим, характерним ароматом. Якщо горіхи майже невагомі і нічим не пахнуть, перед вами неякісний продукт.
Будинки бразильські горіхи найкраще зберігати в скляному посуді або порцеляновій вазі. Невеликий запас горіхів можна загорнути в поліетиленовий пакет і покласти в холодильник, але пам’ятайте — вони миттєво вбирають запахи інших продуктів. Тому якщо ви покладете бразильські горіхи поруч з ковбасою, не дивуйтеся потім їх дивним ароматом.
У темному, прохолодному і сухому місці бразильський горіх зберігається дуже довго — до двох років.