2839 Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація



Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Про рослина іван-чай

Іван-чай (Кипрей, Копорський чай) — напій дуже приємний на смак і колір, який має потужний оздоровчий ефект!

Ще на Русі вживали настій з Іван-чаю як напій і ліки від різних хвороб. Ця непоказна на вигляд травичка по лікувальній дії і оздоровлюючим властивостям, враховуючи неповторне хімічний вміст, багаторазово перевершує навіть морську капусту.

Випивши Іван-чай після заходу сонця, ви даєте своєму організму шанс підготуватися на оздоровлення, на м’яке заспокоєння серцебиття, зниження тиску артеріального і нормалізацію загального стану здоров’я. Цей стан нічного «анабіозу» — реальна можливість продовжити або збільшити періоди активної життєдіяльності не менше чверті її циклу в середньому. А це вже точно чимало.

Прикладом і підтвердженням відновлюють властивостей Іван-чаю є життя дослідника початку двадцятого століття — Петра Олександровича Бадмаєва. Більшість його праць науки присвячені вивченню таємниць цілющої сили цієї рослини. Лекарь прожив сто десять років, і в віці ста років — пізнав радість батьківства. І невідомо, скільки років він міг би ще радіти життю, якби все не обірвала в’язниця в Петрограді.

Європа дуже швидко оцінила переваги цього чаю за його неповторний зміст. У ньому є в шість з половиною разів більше вітаміну С, ніж в будь-якому лимоні. Крім цього є дубильні речовини — до 20 відсотків, велика кількість флавоноїдів, слизу і пектинів. Тому з Росії цей продукт експортувався до Європи величезними партіями.

Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Копорский чай

Його роблять з рослинної сировини Іван-чаю. Це відбувається за аналогією отримання з зеленого чаю чорного. Підготовка смачного і корисного чаю починається з ферментації — 24-48 годин. Від часу початку бродіння і діючої температури залежить запах, колір і смак продукту, який вийде в результаті всіх маніпуляцій. Забарвлення чаю стає різною — зеленої, жовтої або зовсім темною. У суміші чорного кольору на чайному ринку немає конкурентів! Більш докладно ферментації буде розказано нижче

Читайте также:  Дуб звичайний

Корисні властивості іван-чаю

Смак Іван-чаю відрізняється приємними і ароматними рисами, призводить організм у тонус, підбадьорює і додає життєвої сили. Він впливає оздоравлівающе на весь організм в цілому. У спеку немає кращого засобу, щоб втамувати спрагу не залежно від температури напою. Основне, що робить цей напій найбільш затребуваним, особливо для людей, які ведуть здоровий спосіб життя, він за складом відрізняється від різних кофеїновмісних напоїв і чорного чаю.

Воно не містить такі негативні елементи, як кислота щавлева, пуринові підстави і кофеїн.

Хаменерій відмінно впливає на кров, якщо його використовувати в якості міцного настою або відвару з зніту за умови постійного вживання (збільшує рівень гемоглобіну, відновлює кислотно-лужну норму в крові)

Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Чим ще корисний іван-чай?

  1. У його зміст входять такі елементи, як вітаміни групи В, вітамін С, залізо, які підтримують кровотворну функцію;
  2. Сприяє в нормалізації травлення і обміну речовин, покращує всі види обмінних процесів, особливо ліпідного і вуглеводного;
  3. Володіє потужним антіфлогістіческім і антисептичні властивості, ефективний як цілющий і профілактичний препарат в загальній схемі лікування інфекцій і запалень. У цьому питанні листочки і квіти цієї трави значно перевершують такі знайомі всім потужні природні антисептики як кора верби, дубова кора і ведмежі вушка. Таке специфічне дію рослини пов’язане з утримання в ньому флавоноїдів, дубильних речовин, каротиноїдів, вітаміну С, органічних кислот, тритерпеноїдів, мікроелементів;
  4. Продовжує активне життя чоловічого організму, підтримуючи і поліпшуючи функцію «другого серця» — передміхурової залози. До того ж значно поліпшується стан чоловічого здоров’я в цілому: збільшує потенцію, нормалізує еректильну функцію. Не дарма Іван-чай називають «чоловічий» травою;
  5. Має м’яку сечогінну дію, нормалізує водно-електролітний баланс, знижуючи при цьому артеріальний тиск;
  6. Завдяки входять до складу зніту магнію, вітамінів групи В, флавоноїдів, він є ефективним несинтетичних снодійним і седативним, нормалізує психо-емоційний стан (знижує нервозність, збудливість, полегшує головні болі, нормалізує нічний відпочинок);
  7. Так як в складі Іван-чаю є дубильні речовини, слизу, пектини та інше, він здатний покращувати і відновлювати діяльність травної системи, усуваючи закрепи, печію, дисбактеріоз. Це досягається за рахунок огортає, протизапального і репаративного дії;
  8. Завдяки присутності в Копорском чаї органічних кислот, в сукупності з магнієм і флавоніди, проявляється жовчогінну дію;
  9. Діє на віруси і протистоїть алергії;
  10. Репаративний (тобто ранозагоювальний) ефект досягається за рахунок присутності в змісті трави таких елементів, як хлорофіл, дубильні суміші, каротиноїди, які прискорюють грануляцію і епітелізацію пошкоджень на шкірі;
  11. Поступове болезаспокійливий вплив Іван-чаю відбувається завдяки присутнім в квіточках і листках алколоида, слизу, флавоноїди, магнію;
  12. Має лактаційний якості, продовжуючи грудне вигодовування і тим самим покращуючи здоров’я малюків;
  13. Флавоноїди і пектини листя Іван-чаю є природними адсорбентами і очищають тіло від токсичних елементів;
  14. Ендокринні органи працюють злагоджено і більш ефективно;
  15. Трава особливо придбала успіх у вигляді протипухлинного засобу за рахунок антиоксидантної дії хангрола та інших антиоксидантів — каротиноїдів, флавонідів, дубильних сполук, міді, кислот, що відносяться до органічних, марганцю, вітаміну С, магнію. Під час наукових досліджень з’ясували, що в кипрей вузьколистий міститься малотоксичні і високомолекулярні речовини, що проявляють «інтерес» щодо ракових клітин;
  16. Уповільнює раннє шкірне старіння, роблячи її еластичною і пружною. Все це завдяки речовинам, що стимулює природні процеси синтезу колагену (фітестероли, вітамін С, флавоноїди, каротиноїди, органічні кислоти і мідь).
Читайте также:  Властивості, рецепти і настоянка з глоду

Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Лікувальні властивості іван чаю

При постійному застосуванні Копорський чай використовується в загальному і профілактичному лікуванні таких захворювань:

  • Недокрів’я (анемія);
  • Гастрити, виразкові утворення в цибулині дванадцятипалої кишки і шлунку, ентероколіти, коліти, порушення в жовчовивідної системі, панкреатит;
  • Запальні хвороби системи сечовиділення у чоловіків (аденома передміхурової залози або простатити);
  • Безпліддя, не залежно від статі;
  • Занадто високий артеріальний тиск різного генезу;
  • Сечокам’яні хвороби, в тому числі і вогнища запалення в сечовому міхурі і нирках;
  • Зміни в респіраторній системі і лор органів: трахеїти, фарингіти, бронхіти, гайморити, туберкульоз легенів. Таким чином, позитивний ефект від вживання настоїв і відварів обумовлено такими якостями зніту, як відхаркувальний, протизапальну, що знижує жар;
  • Патологія селезінки;
  • дерматологія;
  • герпес;
  • Обмінно-запальні захворювання шкіри.

Застосування настою і відвару Копорской чаю рекомендується також при: відвар іван-чаю

  • Отруєння і кишкова дисфункція;
  • Порушення в нервовій системі — неврози, алкогольні психози, істерія, депресії;
  • епілепсія;
  • Загальний курс реабілітації від алкоголізму, для купірування похмільного синдрому;
  • Посилене психо-емоційний тиск і хронічний стрес;
  • Ефект постійної втоми, перевтома;
  • У стоматології — у дітей під час появи молочних зубків, в старшому віці при пухкості і запаленні ясен;
  • Ендокринні розлади у жінок різного генезу (проблеми з менструальним циклом, наявні маткові кровотечі, клімакс, передменструальний синдром);
  • Як допоміжний засіб після маніпуляцій по боротьбі з пухлинами і раком (хіміотерапія і променева дія) в відновлювальний період;
  • При лікуванні захворювань крові (білокрів’я або лімфогранулемотоз) в якості адсорбенту;
  • При зниженні імунітету (імунодефіцитний стан);
  • При авітамінозах, особливо вітаміну С і групи В.

Корисні і лікувальні властивості іван-чаю, заготівля, ферментація

Іван-чай для чоловіків:

Безумовно, цілющі властивості рослини допомагають усім — чоловікам, жінкам, дітям, але, володіючи здатністю виліковувати простатит і аденому простати, іван-чай заслужив беззастережне довір’я з боку чоловіків.

Читайте также:  Корисні властивості і шкода аличі

Іван-чай для жінок:

Це неперевершене засіб для лікування циститу, молочниці і інших захворювань сечостатевої системи у жінок.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх