Корисні і лікувальні властивості вишні
Зміст
Корисні і лікувальні властивості вишні
Читайте также: Проблемы с алкоголем и трагическая смерть мужа: как сложилась жизнь актрисы Людмилы Зайцевой
Корисні властивості вишні
Вишня — одне з найвідоміших і корисних для людини рослин. Вона володіє широким спектром лікувальних властивостей і за кількістю корисних речовин поступається лише суниці. Вітаміни C, B1, B2, B6, B9 (фолієва кислота) дуже вдало поєднуються в вишні з такими мікроелементами як магній, кобальт, залізо, що в сукупності сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, попереджає розвиток анемії і підвищує імунітет.
Наявність в плодах біологічно активної речовини кумарину знижує ризик тромбоутворення і зменшує згортання крові. За результатами останніх досліджень стало відомо, що у вишні міститься еллаговая кислота, що блокує ріст ракових клітин. І це дуже важливо для попередження і лікування онкологічних захворювань. Крім цих речовин, у рослині виявлено органічні кислоти, дубильні речовини, антоціани, ферменти, пектини, цукру (фруктоза і глюкоза).
Інші корисні властивості вишні:
- Плоди вишні містять багато корисних макро- і мікроелементів, різних вітамінів дуже важливих для здорового організму. Завдяки наявності антоциана, який міститься в м’якоті ягід, вони легко засвоюються організмом. Трохи знизити згортання крові, уникнути утворення тромбів або закупорок судин допоможе речовина — кумарин. Завдяки поєднанню кобальту, заліза, магнію, кальцію, фолієвої кислоти та інших корисних елементів ягоди використовуються для лікування багатьох захворювань.
- Плоди вишні сприятливо впливають на метаболізм організму, виводять шлаки, солі, радіацію і надлишки холестерину. Сік, вичавлений з цих плодів, сприяє підвищенню апетиту, вгамує спрагу і буде прекрасним ліками при психічних розладах, артриті, застудах, як відхаркувальний засіб і запорах.
- Зовсім недавно вчені з’ясували, що завдяки вмісту елагової кислоти, щоденне вживання ягід вишні в певних дозах перешкоджає росту ракових клітин.
- Інша назва плодів вишні — серцева ягода. Р-витаминоактивного речовини, пігменти і аскорбінова кислота сприяють підвищенню тонусу капілярів, зміцнюють судини, знижують підвищений тиск, підвищує імунітет і робить організм менш сприйнятливим до негативних факторів навколишнього середовища. Людям, які мають проблеми з серцем або судинами, лікарі рекомендують включити в свій щоденний раціон невелику кількість ягід вишні.
- Після чорноплідної горобини, червоної смородини і граната вишня займає четверте місце за кількістю кумарину, який міститься не тільки в плодах, а й в листі дерева.
Не варто забувати і про отруйні речовини, що містяться в ягодах — амигдалин. При поєднанні цієї речовини з шлунковим соком почнеться хімічна реакція, в результаті якої в шлунку починає виділятися отруйна кислота, згубно впливає на його роботу. У дуже малих дозах амигдалин застосовується як ліки при каменях у нирках і подагрі.
Кісточки вишні
Синильна кислота в кісточках вишні. В кісточках вишні міститься близько 40% жирної олії з високим йодним числом і амигдалин, який дуже небезпечний в присутності ферменту амігдалаза (а він є у вишні), так як може призвести до отруєння. При термічній обробці вишень з кісточками (при варінні варення або компотів) амігдалаза втрачає свою активність і амигдалин не розщеплюється на складові компоненти, одним з яких є синильна кислота — сильна отрута.
У невеликих кількостях, звичайно ж, насіння з кісточок вишні не є небезпечними і добре допомагають при подагрі. Їх потрібно розтерти і прикладати до хворих місць.
Як виростити вишню з кісточки. Для подальшої посадки кісточки відбираються з великих і добре дозрілих ягід. Їх слід негайно промити або потримати кілька днів у воді, міняючи її щодня. Потім кісточки просушують і в кінці літа перемішують з вологим піском, залишаючи в ящиках на зберігання до жовтня (в прохолодному приміщенні). Восени кісточки висівають в заздалегідь підготовлені борозенки глибиною 2-3 см.
Навесні, після того як пригріє сонечко, з’являються дружні сходи. Саджанці ростуть швидко і в перший же рік досягають висоти 40-50 см. Восени або наступної весни саджанці висаджують на постійне місце.
Видалення кісточок з вишні
Вишня використовується як ліки і як ласощі. Нерідко з неї робляться компоти, варення, пироги, плоди заморожуються на зиму. Набагато приємніше взимку, размораживая ягоди, є їх, не вибираючи кісточки. Адже видаляючи їх з ягід дуже важливо зберегти вишеньку цілої, не роздавити її.
Існує кілька способів, які допоможуть витягти кісточки з ягід:
- підручні засоби (шпильки, шпильки, скріпки);
- відділювач кісточок;
- машинка з видалення кісточок.
Перший спосіб
Перший спосіб має на увазі використання того, що є під руками або просто самі руки. Ягоду стискають пальцями однієї руки, а другою рукою за допомогою шпильки, скріпки або шпильки поддевается кісточка, через місце кріплення плодоніжки, і виштовхується з ягоди. Такий метод вимагає певної вправності, тому що без неї робота буде рухатися дуже повільно.
Також замість підручних засобів можна використовувати ніготь, яким таким же чином поддевается кісточка і витягується з вишні. Мінус такого способу в тому, що всі руки будуть забруднені соком.
Другий спосіб
Частковий перехід на використання спеціального пристосування, яке одним рухом видаляє кісточку з кожної ягоди по черзі. Вам залишається тільки засипати ягоди в спеціальне відділення і натискати на рукоятку отделителя кісточок. Значний мінус такого способу — ягоди проколюються наскрізь, втрачається багато м’якоті і соку.
Третій спосіб найчастіше застосовується на виробництві або під час обробки дуже великої кількості вишень. Відділення кісточок відбувається дуже швидко, вишня засипається великими партіями і після обробки ягоди через спеціальний жолоб спускаються в підготовлену тару.
При такому способі втрата соку і м’якоті буде мінімальна, руки залишаться чистими. Однак близько 10% ягід при такому варіанті обробки залишаться з кісточками, до того ж, доведеться постійно стежити за силіконовими насадками машинки.
Застосування вишні в народній медицині
Плоди вишні, як і листя, кора, гілки і навіть коріння знайшли широке застосування в народній медицині. Наші бабусі нерідко рятувалися від багатьох недуг, роблячи різноманітні відвари і настої з вишні і соку ягід.
Судоми, епілепсії, психічні розлади і нервозний добре виліковуються відваром, зробленим з кори або сушених ягід вишні:
-Кору подрібнюють в порошок, 2 ст.л. заливають 0,5 л холодної води. Дають настоятися в темному місці не менше 6 годин. Після цього суміш слід довести до кипіння і варити 6-8 хвилин на водяній бані. Остудити і процідити через марлю. Відвар приймати щодня 4-5 разів на добу по 250 мл.
-Сушені ягоди подрібнюють і беруть 3 ст.л, 2 ст.л. материнки і 1 ст.л. каркаде. Всі інгредієнти заливаються 500 мл води і варяться 15-20 хвилин на середньому вогні під кришкою. Після цього відвар необхідно настояти 1,5 години в теплому місці і процідити. У готовий відвар можна додати трохи меду за смаком і пити двічі після обіду.
-Завдяки великому вмісту дубильних речовин в вишневих ягодах їх нерідко використовують для лікування сечових шляхів і нирок. А в якості засобу, що виведе зайву рідину з організму (сечогінного) і від набряків приймають настій з живців вишні, іноді змішуючи їх в рівних пропорціях з листям лісової суниці. Для такого настою беруть 2-3 ч.л. подрібнених вишневих черешків і заливають 250 мл окропу. Наполягають не менше півгодини, проціджують. Для лікування приймають по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
-Для лікування інфекції в сечовивідних шляхах, хворобливості при сечовипусканні використовують чай з кукурудзяних рилець і вишневих стебел. Інгредієнти подрібнюють в порошок і в міру необхідності заварюють в рівних частинах 4-5 разів на день.
-Як відхаркувальний засіб використовують сік вишні, змішаний з молоком.
-При артриті або болях в суглобах добре допомагає відвар з плодоніжок вишні і чай з молодих гілочок (1 ст. Ложка гілочок на склянку окропу).
-При жовтяниці дають настій вишневих листя з молоком. Свіжі або сушені листя ретельно подрібнюють, 2 ст.л. заливають склянкою молока. Отриману суміш варять 15 хвилин на маленькому вогні, проціджують і остуджують. Протягом дня п’ють після їжі по 50 мл.
-При утворенні каменів в нирках, туберкульозі або не проходить сухому кашлі застосовують смолу вишні. Для настою необхідно взяти 1 ст.л. і розчинити її в 300 мл окропу. Остуджують і приймають по 1/3 склянки 3-4 рази на день незадовго до їжі.
-При шлункових розладах, хвороби 12-палої кишки, виразці, жовчнокам’яної хвороби добре допомагає відвар з гілок вишні і настоянка на спирту з коренів дерева:
- Коріння слід гарненько подрібнити, потім залити холодною водою, можна кімнатної температури, і настоювати близько 5 ч. Після цього отриману рідину варять на вогні 10-15 хв. Відвару дають охолонути, проціджують і приймають по 0,5 склянки перед їдою тричі на день (при лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки).
- Коріння вишні ретельно подрібнюють, на 1 ст.л. слід брати не менше 250 мл горілки або спирту. Наполягають суміш протягом двох тижнів. Як лікування приймають 20-25 крапель тричі на день.
- При дискомфортному травленні, діареї допомагають плоди вишні, причому сушені ягоди надають більш ефективну дію на відміну від свіжих.
Не варто забувати і про цілющі властивості листя вишні. Їх застосовують, як подорожник, як кровоспинний засіб. Листя розминають або розжовують, кладуть на рану і при необхідності фіксують пов’язкою.
Крім лікування вишня використовується в домашньому господарстві під час закаток. Її листя додають в різні соління та закачування, вони надають не тільки приємний аромат, але і особливий смак.
Вишня в косметології
Вишню використовують і в косметологічних цілях:
- Наприклад, банні віники з молодих пагонів дерева допоможуть підтримати тонус шкіри, додадуть їй здоровий вигляд.
- Свіжі ягоди добре використовувати в якості маски для обличчя в поєднанні з крохмалем. Така суміш може бути прекрасною альтернативою скрабу, видалить відмерлі клітини шкіри і стягне пори.
- Кілька свіжих ягід розтирають і додають в них 2 ч.л. крохмалю. Наносять на обличчя на 15-20 хвилин. Після цього маску змивають холодною водою.
- Зі свіжими плодами вишні як інгредієнт масок для обличчя можна експериментувати: використовувати тільки свіжі ягоди або додавати до них кисломолочні продукти, які можуть принести користь для шкіру.
- Маски з вишні для волосся зможуть зміцнити волосяні фолікули, позбавити пасма від жирного блиску і зробити їх більш сильними і здоровими. Свіжі плоди ретельно розтирають в керамічної ємності, додається кілька крапель лимонного соку, а також крохмалю. Все перемішується, суміш наносять на окремі пасма перед миттям голови на 40-50 хвилин. Голову слід обернути плівкою і укутати в тепло. Така маска легко змивається шампунем. Після миття волосся можна сполоснути в лимонній воді.