1948 Корисні і лікувальні властивості вишні

Корисні і лікувальні властивості вишні



Корисні і лікувальні властивості вишні

Читайте также: Проблемы с алкоголем и трагическая смерть мужа: как сложилась жизнь актрисы Людмилы Зайцевой

Корисні властивості вишні

Вишня — одне з найвідоміших і корисних для людини рослин. Вона володіє широким спектром лікувальних властивостей і за кількістю корисних речовин поступається лише суниці. Вітаміни C, B1, B2, B6, B9 (фолієва кислота) дуже вдало поєднуються в вишні з такими мікроелементами як магній, кобальт, залізо, що в сукупності сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, попереджає розвиток анемії і підвищує імунітет.

Наявність в плодах біологічно активної речовини кумарину знижує ризик тромбоутворення і зменшує згортання крові. За результатами останніх досліджень стало відомо, що у вишні міститься еллаговая кислота, що блокує ріст ракових клітин. І це дуже важливо для попередження і лікування онкологічних захворювань. Крім цих речовин, у рослині виявлено органічні кислоти, дубильні речовини, антоціани, ферменти, пектини, цукру (фруктоза і глюкоза).

Корисні і лікувальні властивості вишні

Інші корисні властивості вишні:

  1. Плоди вишні містять багато корисних макро- і мікроелементів, різних вітамінів дуже важливих для здорового організму. Завдяки наявності антоциана, який міститься в м’якоті ягід, вони легко засвоюються організмом. Трохи знизити згортання крові, уникнути утворення тромбів або закупорок судин допоможе речовина — кумарин. Завдяки поєднанню кобальту, заліза, магнію, кальцію, фолієвої кислоти та інших корисних елементів ягоди використовуються для лікування багатьох захворювань.
  2. Плоди вишні сприятливо впливають на метаболізм організму, виводять шлаки, солі, радіацію і надлишки холестерину. Сік, вичавлений з цих плодів, сприяє підвищенню апетиту, вгамує спрагу і буде прекрасним ліками при психічних розладах, артриті, застудах, як відхаркувальний засіб і запорах.
  3. Зовсім недавно вчені з’ясували, що завдяки вмісту елагової кислоти, щоденне вживання ягід вишні в певних дозах перешкоджає росту ракових клітин.
  4. Інша назва плодів вишні — серцева ягода. Р-витаминоактивного речовини, пігменти і аскорбінова кислота сприяють підвищенню тонусу капілярів, зміцнюють судини, знижують підвищений тиск, підвищує імунітет і робить організм менш сприйнятливим до негативних факторів навколишнього середовища. Людям, які мають проблеми з серцем або судинами, лікарі рекомендують включити в свій щоденний раціон невелику кількість ягід вишні.
  5. Після чорноплідної горобини, червоної смородини і граната вишня займає четверте місце за кількістю кумарину, який міститься не тільки в плодах, а й в листі дерева.

Не варто забувати і про отруйні речовини, що містяться в ягодах — амигдалин. При поєднанні цієї речовини з шлунковим соком почнеться хімічна реакція, в результаті якої в шлунку починає виділятися отруйна кислота, згубно впливає на його роботу. У дуже малих дозах амигдалин застосовується як ліки при каменях у нирках і подагрі.

Читайте также:  Плід айви

Корисні і лікувальні властивості вишні

Кісточки вишні

Синильна кислота в кісточках вишні. В кісточках вишні міститься близько 40% жирної олії з високим йодним числом і амигдалин, який дуже небезпечний в присутності ферменту амігдалаза (а він є у вишні), так як може призвести до отруєння. При термічній обробці вишень з кісточками (при варінні варення або компотів) амігдалаза втрачає свою активність і амигдалин не розщеплюється на складові компоненти, одним з яких є синильна кислота — сильна отрута.

У невеликих кількостях, звичайно ж, насіння з кісточок вишні не є небезпечними і добре допомагають при подагрі. Їх потрібно розтерти і прикладати до хворих місць.

Як виростити вишню з кісточки. Для подальшої посадки кісточки відбираються з великих і добре дозрілих ягід. Їх слід негайно промити або потримати кілька днів у воді, міняючи її щодня. Потім кісточки просушують і в кінці літа перемішують з вологим піском, залишаючи в ящиках на зберігання до жовтня (в прохолодному приміщенні). Восени кісточки висівають в заздалегідь підготовлені борозенки глибиною 2-3 см.

Навесні, після того як пригріє сонечко, з’являються дружні сходи. Саджанці ростуть швидко і в перший же рік досягають висоти 40-50 см. Восени або наступної весни саджанці висаджують на постійне місце.

Видалення кісточок з вишні

Вишня використовується як ліки і як ласощі. Нерідко з неї робляться компоти, варення, пироги, плоди заморожуються на зиму. Набагато приємніше взимку, размораживая ягоди, є їх, не вибираючи кісточки. Адже видаляючи їх з ягід дуже важливо зберегти вишеньку цілої, не роздавити її.

Існує кілька способів, які допоможуть витягти кісточки з ягід:

  • підручні засоби (шпильки, шпильки, скріпки);
  • відділювач кісточок;
  • машинка з видалення кісточок.

Перший спосіб

Перший спосіб має на увазі використання того, що є під руками або просто самі руки. Ягоду стискають пальцями однієї руки, а другою рукою за допомогою шпильки, скріпки або шпильки поддевается кісточка, через місце кріплення плодоніжки, і виштовхується з ягоди. Такий метод вимагає певної вправності, тому що без неї робота буде рухатися дуже повільно.

Також замість підручних засобів можна використовувати ніготь, яким таким же чином поддевается кісточка і витягується з вишні. Мінус такого способу в тому, що всі руки будуть забруднені соком.

Другий спосіб

Частковий перехід на використання спеціального пристосування, яке одним рухом видаляє кісточку з кожної ягоди по черзі. Вам залишається тільки засипати ягоди в спеціальне відділення і натискати на рукоятку отделителя кісточок. Значний мінус такого способу — ягоди проколюються наскрізь, втрачається багато м’якоті і соку.

Читайте также:  Масло авокадо: косметичні властивості

Третій спосіб найчастіше застосовується на виробництві або під час обробки дуже великої кількості вишень. Відділення кісточок відбувається дуже швидко, вишня засипається великими партіями і після обробки ягоди через спеціальний жолоб спускаються в підготовлену тару.

При такому способі втрата соку і м’якоті буде мінімальна, руки залишаться чистими. Однак близько 10% ягід при такому варіанті обробки залишаться з кісточками, до того ж, доведеться постійно стежити за силіконовими насадками машинки.

Застосування вишні в народній медицині

Плоди вишні, як і листя, кора, гілки і навіть коріння знайшли широке застосування в народній медицині. Наші бабусі нерідко рятувалися від багатьох недуг, роблячи різноманітні відвари і настої з вишні і соку ягід.

Корисні і лікувальні властивості вишні

Судоми, епілепсії, психічні розлади і нервозний добре виліковуються відваром, зробленим з кори або сушених ягід вишні:

-Кору подрібнюють в порошок, 2 ст.л. заливають 0,5 л холодної води. Дають настоятися в темному місці не менше 6 годин. Після цього суміш слід довести до кипіння і варити 6-8 хвилин на водяній бані. Остудити і процідити через марлю. Відвар приймати щодня 4-5 разів на добу по 250 мл.

-Сушені ягоди подрібнюють і беруть 3 ст.л, 2 ст.л. материнки і 1 ст.л. каркаде. Всі інгредієнти заливаються 500 мл води і варяться 15-20 хвилин на середньому вогні під кришкою. Після цього відвар необхідно настояти 1,5 години в теплому місці і процідити. У готовий відвар можна додати трохи меду за смаком і пити двічі після обіду.

-Завдяки великому вмісту дубильних речовин в вишневих ягодах їх нерідко використовують для лікування сечових шляхів і нирок. А в якості засобу, що виведе зайву рідину з організму (сечогінного) і від набряків приймають настій з живців вишні, іноді змішуючи їх в рівних пропорціях з листям лісової суниці. Для такого настою беруть 2-3 ч.л. подрібнених вишневих черешків і заливають 250 мл окропу. Наполягають не менше півгодини, проціджують. Для лікування приймають по 0,5 склянки 3-4 рази на день.

-Для лікування інфекції в сечовивідних шляхах, хворобливості при сечовипусканні використовують чай з кукурудзяних рилець і вишневих стебел. Інгредієнти подрібнюють в порошок і в міру необхідності заварюють в рівних частинах 4-5 разів на день.

-Як відхаркувальний засіб використовують сік вишні, змішаний з молоком.

-При артриті або болях в суглобах добре допомагає відвар з плодоніжок вишні і чай з молодих гілочок (1 ст. Ложка гілочок на склянку окропу).

-При жовтяниці дають настій вишневих листя з молоком. Свіжі або сушені листя ретельно подрібнюють, 2 ст.л. заливають склянкою молока. Отриману суміш варять 15 хвилин на маленькому вогні, проціджують і остуджують. Протягом дня п’ють після їжі по 50 мл.

Читайте также:  Лікувальні властивості і застосування кореня аралії маньчжурської в народній медицині

-При утворенні каменів в нирках, туберкульозі або не проходить сухому кашлі застосовують смолу вишні. Для настою необхідно взяти 1 ст.л. і розчинити її в 300 мл окропу. Остуджують і приймають по 1/3 склянки 3-4 рази на день незадовго до їжі.

-При шлункових розладах, хвороби 12-палої кишки, виразці, жовчнокам’яної хвороби добре допомагає відвар з гілок вишні і настоянка на спирту з коренів дерева:

  • Коріння слід гарненько подрібнити, потім залити холодною водою, можна кімнатної температури, і настоювати близько 5 ч. Після цього отриману рідину варять на вогні 10-15 хв. Відвару дають охолонути, проціджують і приймають по 0,5 склянки перед їдою тричі на день (при лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки).
  • Коріння вишні ретельно подрібнюють, на 1 ст.л. слід брати не менше 250 мл горілки або спирту. Наполягають суміш протягом двох тижнів. Як лікування приймають 20-25 крапель тричі на день.
  • При дискомфортному травленні, діареї допомагають плоди вишні, причому сушені ягоди надають більш ефективну дію на відміну від свіжих.

Не варто забувати і про цілющі властивості листя вишні. Їх застосовують, як подорожник, як кровоспинний засіб. Листя розминають або розжовують, кладуть на рану і при необхідності фіксують пов’язкою.

Крім лікування вишня використовується в домашньому господарстві під час закаток. Її листя додають в різні соління та закачування, вони надають не тільки приємний аромат, але і особливий смак.

Корисні і лікувальні властивості вишні

Вишня в косметології

Вишню використовують і в косметологічних цілях:

  1. Наприклад, банні віники з молодих пагонів дерева допоможуть підтримати тонус шкіри, додадуть їй здоровий вигляд.
  2. Свіжі ягоди добре використовувати в якості маски для обличчя в поєднанні з крохмалем. Така суміш може бути прекрасною альтернативою скрабу, видалить відмерлі клітини шкіри і стягне пори.
  3. Кілька свіжих ягід розтирають і додають в них 2 ч.л. крохмалю. Наносять на обличчя на 15-20 хвилин. Після цього маску змивають холодною водою.
  4. Зі свіжими плодами вишні як інгредієнт масок для обличчя можна експериментувати: використовувати тільки свіжі ягоди або додавати до них кисломолочні продукти, які можуть принести користь для шкіру.
  5. Маски з вишні для волосся зможуть зміцнити волосяні фолікули, позбавити пасма від жирного блиску і зробити їх більш сильними і здоровими. Свіжі плоди ретельно розтирають в керамічної ємності, додається кілька крапель лимонного соку, а також крохмалю. Все перемішується, суміш наносять на окремі пасма перед миттям голови на 40-50 хвилин. Голову слід обернути плівкою і укутати в тепло. Така маска легко змивається шампунем. Після миття волосся можна сполоснути в лимонній воді.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх