1269 Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної



Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Ботанічна характеристика аронії чорноплідної

Аронія чорноплідна — багаторічний чагарник з безліччю гілок. Молода крона невелика, з віком стає розлогою, у висоту досягає 2,5 метра, в діаметрі — 1,5-2 м. Чергові листя на коротких черешках мають оберненояйцеподібні форми і короткий гострий кінчик. Лист має верхньої шкірястої, глянсовою, темно-зеленою поверхнею. Нижня частина листа — зі слабким опушенням і білими відтінком. В осінню пору листя аронії змінюють забарвлення на яскраві пурпурно-червоні тони.

Читайте также: Рецепт Омлет з бананом і сиром

Чагарник відрізняється красивим цвітінням (травень-червень), двостатеві квітки білі або рожеві складають щільні щитковидні суцвіття. Кулясті чорні плоди покриті восковим нальотом, кислувато-солодкі, з терпким смаком, соковиті, зібрані в грона. Зрілі плоди (серпень-вересень) практично не обсипаються, завдяки щільній шкірці зберігають соковитість і свіжість тривалий час.

Батьківщиною аронії є Північна Америка, на сьогоднішній день це прекрасна рослина можна побачити в багатьох регіонах світу. Висаджується воно в садах, в парках, скверах. Плоди акуратно зрізують і зберігають в ящиках в прохолодному приміщенні, але термін зберігання обмежений, тому в основному їх піддають сушці або готують варення, перетирають з цукром і т. Д.

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Корисні властивості аронії

Плоди аронії — справжнє джерело вітаміну P і йодистих з’єднань. Цінується аронія за зміст сорбіту — природного замінника цукру: її можна вживати людям, що страждають на цукровий діабет. Корисні властивості рослини дуже вражають: в ньому є пектинові і дубильні речовини, аскорбінова кислота, цитрин, каротин. Зміст рибофлавіну, фолієвої, яблучної і нікотинової кислот сприяє відмінній профілактиці раку простати, неврологічних захворювань.

Вміщені в плодах речовини блокують ріст ракових клітин, негативно впливають на освіту і розвиток поліпів. Доведено також присутність важливих для багатьох процесів в організмі токоферолов, філлохинон, піридоксин, ніацин, тіамінів. Можна довго перераховувати список корисних речовин аронії. Позитивно впливають на функціональні системи людини амигдалин, кумарини, рутин, кверцетин, гесперидин, катехіни, ціанідин та інші сполуки. Серед мікроелементів виділяють залізо, марганець, йод, солі молібдену, бору, марганцю і мідь.

Застосування аронії

Аронія чорноплідна відноситься до медоносних рослин, в народній медицині використовують в основному її плоди і листя.

Чай з аронії: 6 столових ложок листя потрібно залити 1 літром окропу, настояти півгодини. Приймати засіб рекомендується по 1 склянці 3 рази в день. Такий чай сприяє зниженню тиску, підвищення згортання крові.

Читайте также:  Корисні властивості і рецепти застосування верби білої

Відвар аронії: для приготування відвару, здатного зміцнити імунну систему, надати сили і активізувати енергію, необхідно взяти 20 г сухих плодів, залити їх 200 мл окропу, варити на повільному вогні 10 хвилин, потім настояти 20 хвилин, процідити, віджати. Приймайте відвар 3-4 рази на день по 0,5 склянки.

Настій аронії: 2-4 столових ложки сушених плодів наполягають в термосі з двома склянками окропу. На наступний день настій вживають в 3 прийоми за 20-40 хвилин до їжі.

Також лікувальними властивостями володіє кора.

Відвар кори аронії: 5 столових ложок (з гіркою) подрібненої кори потрібно залити 0,5 літра води, варити 10 хвилин, остудити, віджати і приймати як противосклеротическое засіб, ефективне при атеросклерозі судин.

Черноплодную аронию вживають при геморагічному синдромі, вітамін Р надає вазопротективное дію. Корисні ягоди при ураженнях на променеву хворобу, авітамінозах, для відновлення після важких захворювань або операцій. Ендокринологи радять застосовувати ягоди при порушеннях роботи щитовидної залози. Неймовірно дієва аронія для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань — таких, наприклад, як атеросклероз і гіпертонія. Вона надає зміцнюючу дію на судини, позбавляє від безсоння, нормалізує обмінні процеси і імунну систему.

Корисна рослина сприяє виведенню з організму радіоактивних речовин, допоможе при різних кровотечах, капілярних токсикозах. Гастрити зі зниженою кислотністю, захворювання нирок, кір, висипний тиф, скарлатина можуть протікати без ускладнень, якщо в раціон ввести вживання чудодійних ягід. Володіючи великим вмістом вітамінів, аронія може допомогти при лікуванні мокли екзем та інших шкірних захворювань. Застосування народних засобів підвищує захисні сили організму, збуджує апетит і має жовчогінну дію. Рекомендується прийом ягід при розумової втоми.

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Сік аронії

Сік аронії приймають при підвищеному і низькому тиску. Приємний на смак напій може забезпечити організм вітамінами і мікроелементами, підвищити стійкість до застуд, стимулювати роботу шлунка, підшлункової залози і печінки. Але необхідно пам’ятати, що аронию не можна вживати при гострих виразкових проявах і при гастриті з підвищеною кислотністю. Біофлавоноїди, сорбіт і оксикоричні кислоти проявляють жовчогінну дію.

Рецепт приготування соку аронії: щоб приготувати натуральний сік, свіжі плоди необхідно подрібнити, прогріти готову мезгу (1 кг на 0,5-0,75 склянки води) до 60 ° С протягом 10 хвилин і поставити під прес. Потім віджате сировину слід помістити в емальовану каструлю, залити кип’яченою, злегка теплою водою (1:10), витримати 3-4 години, перемішуючи, і знову віджати. Після потрібно з’єднати сік першого і другого віджиму, профільтрувати через марлю, підігріти до 80-85 ° С, наповнити стерилізовані банки. Попередньо треба пастеризувати півлітрові банки 10 хвилин, літрові — 12-15 хвилин, дволітрові — 18-20 хвилин.

Рекомендація № 1: 50 г свіжого соку зі столовою ложкою меду вживати 3 рази на день за півгодини до їди протягом 10-45 днів для лікування гіпертонічної хвороби.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування трави дрімоти

Рекомендація № 2: вживати сік чорноплідної горобини по 50 мл 3 рази на день за 30 хв. до їди протягом 10 днів або по 100 г свіжих плодів 3 рази в день.

Рецепти з аронії

Настій сухих ягід: 2-4 столових ложки заливають двома склянками окропу, настоюють в термосі, п’ють три рази по 1/2 склянки за 30 хв. до їжі.

Пектинові речовини дозволяють позбавлятися від важких металів і радіоактивних речовин. Завдяки бактерицидним властивостям кошти з чорноплідної горобини рятують від різних патогенних мікроорганізмів. Пектини нормалізують роботу кишечника, усувають спазми.

Чорноплідна горобина допомагає при анемії, зниженому імунітеті і занепаді сил після перенесених хвороб. Також рослина благотворно впливає на підвищення гемоглобіну. Якщо з’їдати 1 стакан пюре з горобини і смородини, додаючи для смаку цукор або мед, то можна уникнути проблем зі здоров’ям.

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Настоянка з чорноплідної горобини

Настоянка чорноплідної горобини вельми корисна в помірних кількостях. Її антиоксидантні властивості вище, ніж у червоного виноградного вина. Для приготування настоянки використовують дозрілі ягоди.

Приготування настойки

Рецепт №1: 100 г ягід, 100 листочків вишні, 1,5 л води необхідно з’єднати і кип’ятити на повільному вогні 15 хвилин, потім процідити, додати 1/3 ст. цукру і 700 мл горілки, настояти.

Рецепт № 2: потрібно проварити 1-2 ст. л. сухих ягід в двох склянках окропу на слабкому вогні 10 хвилин і настояти 5-6 годин. П’ють засіб 3 рази на день з медом.

Вживання ягід в свіжому вигляді більш ефективно.

Рецепт № 1: рекомендується приймати по 100 г плодів протягом двох-шести тижнів три рази в день за півгодини до їди. Додатково добре пити настій горобини — це корисно для профілактики атеросклерозу.

Рецепт № 2: корисно при зобі і склерозі приймати 2-3 рази на день 100 г протертих ягід з розрахунку 1 кг ягід на 700 г цукру.

Рецепт № 3: при астенії, недокрів’ї та гіповітамінозах слід з’їдати 2-3 рази в день 250 г свіжих плодів разом з чорною смородиною, відваром шипшини або драже аскорбінової кислоти.

Сорти аронії

Як Крупноплодную плодову культуру аронию вперше став вирощувати І. В. Мічурін. В результаті кропіткої роботи нові рослини стали плодоносити більш великими плодами. Були виведені сорти аронії під назвами «Сибірська», «Мічуріна», «Вікінг», про які ви можете прочитати далі в даній статті.

Розмноження аронії

Розмножувати аронию можна насінням і вегетативно. Чагарник росте швидко, має потужну кореневу систему. Проводити посів свіжозібраних насіння в саду можна в кінці жовтня. Вегетативно аронія розмножується відводками, нащадками, діленням куща, живцюванням, щепленням. Використовуються одно- дворічні саджанці. Чагарник красиво виглядає в саду в якості живої огорожі. Для посадки його потрібно вибирати сонячні місця, захищені від вітрів. Якщо посадити 2-3 куща аронії, то вони забезпечать вас корисними ягодами на весь зимовий сезон.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування агар-агар для схуднення

Сироп з аронії

Рецепт сиропу: плоди необхідно пересипати цукром і поставити на сонце для того, щоб утворився сироп. Через місяць його слід відцідити, віджавши просочені сиропом ягоди, додати спирт, щоб сироп не заграє (25 мл спирту на 500 мл сиропу). Приймають засіб вранці натщесерце з водою. Корисний сироп при шлункових розладах.

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Аронія Сибірська

Аронию часто називають «сибірської чорницею». Вона стійка до морозів і тому асоціюється з сибірським холодним кліматом. Її батьківщина Північна Америка — край досить суворий за кліматичними особливостями. У далекі часи аронія використовувалася людьми в якості продукту, вивчивши її цілющі властивості стали готувати настої і відвари, вичавлювати сік. Її заготовляють про запас, плоди сушать, варять варення.
Як декоративний кущ аронія прижилася в Росії за часів Мічуріна.

Ця рослина може прикрасити будь-який сад. У травні вже можна милуватися красивими білими квітами, а в серпні — збирати ягоди. Восени деревце змінює зелений колір листя на червонувато-пурпурний забарвлення. З’їдаючи щодня 30 г ягід, можна забезпечити організм захистом від пухлин і простуд, попередити ракові захворювання.

Аронія Мічуріна

Плодовий гібридогенного чагарник з роду Арона родини розових був виведений відомим вченим І. В. Мічуріним в 90-і роки XIX століття. Плодово-ягідна, лікарська і медоносна культура стала корисною для людей в якості поживного, вітамінного продукту і лікувального сировини. Аронія Мічуріна швидко розвивається і плодоносить. Дана культура відрізняється пізнім цвітінням. Ягоди дозрівають до самих перших заморозків, не обсипаються, з одного куща можна зібрати 7-10 кілограмів. Плоди соковиті, яблокоподобние, кислувато-солодкого смаку, кулястої форми, сплюснуті на верхівці.

Аронія Мічуріна любить освітлені ділянки, при посадці кущі розташовують на відстані двох метрів. Супіски, легкі суглинки і хороший полив — найважливіші чинники відмінного розвитку і врожайності аронії Мічуріна.

Корисні властивості і застосування аронії чорноплідної

Аронія Вікінг

Аронія Вікінг є результатом фінської селекції. У неї прямостоячі гілки, злегка звисають у дорослої рослини вниз, листя еліптичні, з зазубреними краями, темно-зелені зверху і шовковисте, зі слабким опушенням і білими відтінком знизу. Має соковиті, кисло-солодкі плоди з терпким смаком. Вони червоні, плоско, сплющені з боків, дозріваючи, стають пурпурно-чорними. Плоди дозрівають у вересні, володіють багатьма корисними властивостями.

Рослина відрізняється зимостійкістю, високою врожайністю. Підвищений артеріальний тиск є показанням до застосування аронії Вікінг. Вона нормалізує стан судин. Тому в якості профілактики багатьох судинних захворювань рослина призначається як відмінне допоміжний засіб в загальній комплексній терапії.

Протипоказання до вживання аронії

Не рекомендують аронії в період загострення виразкової хвороби, що вражає шлунок і дванадцятипалу кишку. Обережно потрібно приймати ягоди, відвари і настої при підвищеному згортанні крові, варикозної хвороби і при хронічних запорах.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх