1650 Корисні властивості і застосування бобів

Корисні властивості і застосування бобів



Корисні властивості і застосування бобів

Читайте также: Обзор смартфона Pixelphone S1

Ботанічна характеристика бобів

Боби — однорічна трав’яниста рослина з добре розвиненою кореневою системою і порожнистим чотиригранним стеблом, що гілкується біля основи. У висоту досягає 20-180 см, коріння проникають в грунт до 1,5 і більше метрів. Листя складні, парно-і непарноперисті, на кінцях загострені. Квітки білі, Метеликові типу, великі, двостатеві, зібрані в короткі кисті по 5-6 штук. У квітках міститься багато нектару, тому в період цвітіння боби часто відвідуються метеликами і джмелями.

Плоди — боби завдовжки 4-30 см з двома-п’ятьма великими насінням. Насіння неправильної форми, плоскі, можуть бути білого, фіолетового, зеленого, чорного, жовтого кольору. Боби дуже світлолюбні і добре ростуть в регіонах з тривалим світловим днем. Можуть виростати практично на будь-яких грунтах, крім сильно кислі грунти, незалежно від погодних умов. Рослина добре збагачує грунт органічним азотом. У дикому вигляді в природі не росте.

Корисні властивості і застосування бобів

Корисні властивості бобів

Боби відомі людству ще з доісторичних часів. У Стародавньому Єгипті це було священне рослина. У Палестині їх вирощували ще за 1000 років до нашої ери. На Русі вони становили недоторканний запас на випадок війни чи стихійних лих. Боби придатні до вживання в тушкованому, вареному, смаженому і консервованому вигляді. З них готують перші і другі страви, їх подають зі спеціями, м’ясом, овочами.

Боби — це найкраще джерело рослинного білка (до 40%), прекрасно замінює м’ясо. У них також міститься велика кількість харчових волокон, які сприяють очищенню і нормалізації роботи кишечника. Систематичне вживання бобів знижує рівень холестерину в крові і робить волосся густим і блискучим. Борошно з бобів, змішана з пшеничного або житнього, покращує смакові якості здоби і хліба.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування бальзаміну, догляд за бальзаміном

Однак рослина використовується не тільки для їжі, але і в лікувальних цілях. Заготівлю сировини виробляють в травні, зриваючи квітки і плоди в міру їх дозрівання.

Хімічний склад бобів

До діючих речовин, що входять до складу бобів, відносяться такі незамінні амінокислоти як лізин, гістидин, метіонін, аргінін, які організм людини сам не виробляє, а отримує тільки з продуктами харчування. У рослині також міститься аскорбінова кислота (20 мг), каротин (0,5 мг), вітаміни PP (1,8 мг), B1 і B2, багато мінеральних солей, в основному кальцію, калію, фосфору, заліза, сірки і магнію.

Корисні властивості і застосування бобів

Застосування бобів

Лікувальна дія бобів визнано як офіційної, так народною медициною. Найчастіше лікарі рекомендують вживання бобів при авітамінозі, дистрофії, діабеті (молібден, що міститься в насінні рослини, знижує цукор крові), ожирінні. Їх призначають при захворюваннях нирок і печінки, важкої фізичної і напруженої розумової роботи.

Вони мають сечогінну, терпким і протизапальною дією, тому розварені і протерті боби цілителі призначають при запаленнях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються послабленням стільця.

Зовнішньо рослину застосовують при шкірних захворюваннях, фурункулах і абсцесах. Боби також здатні очищати організм від токсинів і солей важких металів, що дуже важливо для жителів екологічно несприятливих регіонів. Боби використовують і в профілактичних цілях.

Відвар з насіння: 2 ст. ложки бобів потрібно залити двома склянками кип’яченої води і варити на водяній бані 10 хвилин. Після того як відвар охолов, його слід розділити на рівні порції і випити за 4 рази.

Настій з квіток: 2 ст. ложки сухої сировини необхідно засипати в 0,5 л окропу, настояти 2 години і процідити. Настій рекомендується використовувати для вмивання.

Вирощування бобів

На ділянці, де планується висаджувати боби, грунт слід з осені перекопати на глибину штиковою лопати, а навесні внести органічні і мінеральні добрива. Безпосередньо перед посівом насіння сортують, відбираючи цілі і великі, після чого замочують їх на 5-6 годин.

Читайте также:  Лікувальні властивості і протипоказання звіробою

Посадка бобів проводиться в ранні терміни, зазвичай це кінець квітня і початок травня. Сіють насіння рядами, з міжряддями 45-60 см, вручну прокапивая борозенки мотикою. На один погонний метр використовують 7-8 насіння. У більшості районів глибина закладення бобів становить 7-8 см. На важких глинистих і суглинних грунтах насіння закладають на глибину всього лише 5-6 см, на легких можна до 10 см.

Догляд за бобами полягає в розпушуванні міжрядь і прополюванні їх від бур’янів (в подальшому зміцніле рослина сама справляється з бур’янами, заглушаючи їх зростання). Для розпушування міжрядь використовують мотики, скопуючи грунт на глибину 8-12 см. При повторному розпушуванні одночасно підгортають рослини.

У першій половині вегетаційного періоду при розпушуванні грунту вносять підживлення: 15-20 г хлористого кальцію, 10 г сульфату амонію, 10-15 г / м2 суперфосфату. Розпушування можна припинити після того, як листя рослин зімкнуться в рядках. Зазвичай це відбувається при висоті пагонів в 50 см. Для скорочення термінів вегетації і рівномірного дозрівання бобів видаляють верхівку головного стебла. Це також один із способів боротьби з попелиць в період масового цвітіння рослин.

Полив бобів повинен здійснюватися регулярно, починаючи від проростання сходів і до зав’язі плодів. Недарма рослина відноситься до вологолюбні культурам (хоча якийсь час і може переносити нестачу вологи). Але особливо гостро воно потребує поливу в період цвітіння і плодоутворення, адже саме в цей час при відсутності дощів в посушливу погоду у бобів опадають квітки і недозрілі плоди, що безпосередньо позначається на врожайності культури. Полив слід проводити два рази на тиждень з розрахунку одне відро води на 1 квадратний метр.

Корисні властивості і застосування бобів

Чорні російські боби

Один з найстаріших районованих сортів. У сприятливих умовах сильно гілкується, досягаючи висоти до 110 см. На міцному стеблі утворюється від 6 до 16 бобів, кожен з них довжиною до 7-8 см. Боб злегка вигнутий, зморшкуватий, з двома-трьома насінням витягнутої овальної форми, плоскими, темно фіолетовий, майже чорного кольору. Боб не має пігментного шару і може використовуватися для гасіння і консервування цілком. Рослина широко поширене в Ленінградській області і широкою смугою до Забайкалля.

Читайте также:  Корисні властивості і рецепти застосування Вітексу

Кінські боби

Коріння це рослини глибоко проникають в землю, коренева система добре розвинена. Стебло прямостояче, чотиригранний, у висоту досягає 0,7-2,0 м. Листя великі, м’ясисті, парноперисте, сизо-зелені. Цвєтков в кистях від двох до 10 штук. У квіток подвійний пятічленний оцвітина, один товкач з верхньою зав’яззю і десять тичинок. Насіння починає проростати вже при 3-5 градусах. Рослина вологолюбна.

У народній медицині використовується як протизапальний і терпкий засіб. Для зовнішнього застосування боби краще проварювати в молоці. Розтерті в кашку, вони прискорюють дозрівання фурункулів і абсцесів, очищають шкіру від вітіліго. Боби корисні при діабеті.

Відвар з насіння: 5-10 насіння бобів рекомендується обсмажити, дрібно змолоти і заварити, як зазвичай варять каву. Дозування — одна кавова чашка пиття після їди. Застосовують відвар при фіброміомі матки.

Корисні властивості і застосування бобів

Калорійність бобів

Різні страви з бобів не тільки смачні, але і корисні. Насіння рослини можна використовувати на будь-якій стадії зрілості, вони добре зберігають свої якості навіть в засушеному вигляді. Калорійність бобів набагато менше, ніж будь-який з круп, в 1,5 рази нижче, ніж у картоплі і зеленого горошку, не кажучи вже про м’ясні страви. І в той же час боби — прекрасне джерело рослинного білка.

Протипоказання бобів

Незважаючи на те, що боби — дуже цінний продукт, і у них є протипоказання до вживання. Насіння рослини не можна використовувати в їжу при подагрі, оксалурии, гломерулонефриті. Це пов’язано з тим, що в бобах присутні пурини. Також боби забороняється вживати в сирому вигляді, оскільки в них містяться отруйні речовини: глікозид фазеолунотіна і токсичний альбумін, руйнуються тільки при термічній обробці. Не рекомендується вживати боби хворим при кольках, зв’язаних із запаленням товстого кишечника.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх