1228 Як правильно вибрати кавун?

Як правильно вибрати кавун?



Як правильно вибрати кавун?

Про те, як правильно вибрати кавун, повинен знати кожен любитель цієї солодкої ягоди. Лікарі попереджають росіян про те, що покупка ранніх баштанних може бути небезпечна для здоров’я. Часто вони перегодовані нітратами і стимуляторами росту, що призводить до отруєнь.

Саме ранні кавуни містять високу концентрацію солей азотної кислоти, якої підгодовують їх продавці в прагненні отримати більше вигоди. Потрапивши в організм, нітрати спровокують подразнення слизових оболонок кишечника і шлунка, приведуть до накопичення в печінці важких металів, не дадуть корисним речовинам нормально засвоюватися. Нітрити, що містяться в ранніх кавунах, в свою чергу, чинять негативний вплив на гемоглобін, перетворюючи його в метгемоглобін. Ця трансформація вже не в змозі транспортувати кисень, тим самим провокуючи кисневе голодування органів і тканин.

Як правильно вибрати кавун?

Тому важливо дотримуватися наступних рекомендацій лікарів:

  • Не купувати кавуни вздовж автомобільних трас, так як вони швидко вбирають важкі метали, в достатку містяться в вихлопних газах.
  • Не купувати ранні плоди. Кавуновий сезон починається не раніше серпня, тому до цього часу слід бути особливо прискіпливими у виборі плода.
  • Вимагати у продавця документацію, що підтверджує те, що відпускаються їм кавуни безпечні.
  • Для перевірки кавуна на нітрати слід скористатися Нітратоміри, який можна придбати для особистого користування. Гранично допустима концентрація нітратів в кавуні не повинна перевищувати позначку в 60 мг на кілограм ваги.

Однак, кавун цінується не тільки за його безпеку, а й за смакові якості.

Наступні поради допоможуть вибрати не тільки корисний, але і смачний, соковитий і стиглий плід:

  • Варто вибирати великий, але не занадто важкий плід.
  • Кавун потрібно перевірити на стиглість. Для цього слід натиснути на нього руками з двох сторін, але не дуже сильно. При цьому повинен пролунати характерний хрускіт.
  • Поверхня плоду повинна бути блискучою, без матового відтінку. Кірку важко проткнути нігтем, вона повинна бути жорсткою і щільною.
  • Якщо постукати по шкірці, то повинен пролунати глухий звук.
  • На самому плоді не повинно бути ніяких пошкоджень: тріщин, надрізів, подряпин.
  • Плодоніжка кавуна повинна бути сухою.
  • На боці плода має розташовуватися середніх розмірів жовта пляма. Це так зване земляна пляма, що утворюється під час дозрівання кавуна.
  • Якщо сорт кавуна передбачає наявність малюнка, то він повинен бути чітко вираженим.
Читайте также:  Корисні властивості березового соку, збір і застосування, рецепт квасу

Що стосується точки відпустки плодів, то над нею обов’язково повинен бути навіс, а самі кавуни потрібно зберігати на піддоні вистій не менше 20 см від підлоги. Перш ніж приступати до оброблення плода, слід ретельно вимити кавун щіткою і протерти чистою тканиною.

Не варто їсти кавун до самої кірки, залишати слід відстань не менше 2 см. Справа в тому, що максимальна концентрація нітратів накопичується саме у кори ягоди.

Як правильно вибрати кавун?

Є ще одна порада, який дозволяє перевірити кавун на шкідливі речовини, після того, як він вже обробив. Потрібно налити в стакан води і опустити туди шматочок м’якоті. Якщо після розмішування рідина стане рожевою, то такий плід вживати в їжу не слід. Також не варто їсти ті плоди, м’якоть яких має фіолетовий відтінок і велика кількість жовтих прожилок.

Якщо все-таки залишаються сумніви, щодо якості кавуна, перед його вживанням можна випити зеленого чаю і з’їсти дві таблетки аскорбінової кислоти. Це дозволить нейтралізувати нітрати, що надійшли в організм.

Як зберегти кавун взимку?

З огляду на те, що зелений плід є джерелом поживних речовин, багато людей задаються питанням — як зберегти кавун взимку. Для тривалого зберігання необхідно вибирати пізні сорти. Природно, не слід випускати з уваги рекомендації з вибору плода. В першу чергу, на ньому не повинно бути вм’ятин і тріщин. При наявності будь-яких пошкоджень, довгий час залишатися свіжим кавун не буде.

Значення має приміщення, де буде зберігатися ягода. Воно повинно бути сухим, затемненим і добре провітрюватися. Слід покласти кавун таким чином, щоб площа його зіткнення з іншими поверхнями була мінімальною. Це ж стосується контакту плода з іншими кавунами. Поверхня, на якій лежить зелена ягода, повинна бути м’якою. Ідеальним варіантом є солома. Оптимальна температура повітря +1 — +3 градуси при вологості в 80-85%. Якщо температура буде вище, то м’якоть стане кашоподібної і кислої.

Читайте также:  Користь груші для дітей

Найкраще буде кавун не вкладається на полицю, а підвішувати на гачок. Для цього його обертають папером і укладають в сітчасту сумку. Таким чином плід отримає можливість дихати, а контакту з поверхнею не буде зовсім.

Старовинним способом зберігання кавунів є обмазиваніе його алебастром. Для цього сухий алебастр розводять водою і щільним шаром наносять на ягоду. За консистенцією суміш повинна нагадувати сметану, а товщина шару повинна бути не менше 10 мм. Таким чином потрібно нанести по черзі 3 шари, один за іншим. Після чого кавун також міститься в сітку і підвішується на гачок.

Протягом двох місяців можна зберігати кавун в квартирі, за умови наявності заскленого балкона. Для цього плід потрібно обернути чистою тканиною (НЕ синтетикою) і помістити на лоджію.

При дотриманні всіх рекомендацій, вдасться зберегти кавун свіжим до грудня-січня місяця.

Як правильно вибрати кавун?

Рецепти з кавуна

Відвар з кавунових кірок: 1 ст. ложку кірок необхідно залити окропом (1 склянка), підготувати водяну баню і «томити» відвар протягом 10-15 хвилин, після чого його охолоджують і проціджують.

Настій з кавунових кірок: 100 г сушених кірок заливають 500 мл гарячої води і настоюють до охолодження настою.

Сечогінний засіб: кавунові кірки ретельно промивають, з поверхні зчищають тонкий шар (цедру), після чого кірку нарізають, висушують і зберігають у сухому місці. Приймати сушені кірки рекомендується 3 рази на день за 20 хвилин до їди. Одна доза становить 5-6 м

Кашка, приготовлена ​​з свіжого подрібненого коріння дикого кавуна, — ефективний засіб при пухлинах грудей. Застосовується зовнішньо у вигляді компресів.

Антигельминтное засіб: 100 г свіжого насіння кавуна (попередньо розтертих) заливають 1 літром очищеної води, після чого киплять на водяній бані 45 хвилин і акуратно проціджують. Пити по 2 склянки поза прийому їжі, два рази на день.

Читайте также:  Рецепти застосування лікувальних властивостей анісу звичайного

Кавунова дієта на 3 дні для схуднення

Кавунова дієта на 3 дні по праву вважається однією з найбільш смачних. Але не слід забувати, що, перш ніж прийняти рішення слідувати кавунової дієти, необхідно проконсультуватися з фахівцем, який, можливо, внесе ті чи інші корективи відповідно до стану здоров’я пацієнта.

Існує дві найбільш поширених версій кавунової дієти.

Версія перша: за одну годину до основного прийому їжі необхідно з’їдати по 1-2 кг кавуна.

Версія друга: вага людини ділиться на 10, отримана цифра є нормою м’якоті кавуна, яку людина повинна з’їсти протягом доби (і нічого крім цього).

Як правильно вибрати кавун?

Протипоказання до вживання кавуна

Протипоказання до вживання кавуна — це список захворювань і станів організму, при яких заборонено включати його в раціон.

Не слід вживати плід в їжу при наступних патологіях:

  • Ниркова недостатність.
  • Порушення відтоку сечі.
  • Камені в нирках більше 4 мм.
  • Вік молодше 2 років.
  • Коліти будь-якої етіології.
  • Розлад шлунку.

Останній триместр вагітності. У цьому випадку мова йде про обмеження споживання занадто великої кількості кавуна, так як це призведе до дискомфорту і прискорене сечовипускання.

Ожиріння і цукровий діабет також є причинами, за якими слід обмежити споживання кавуна.

У всіх інших випадках кавун їсти можна, але у всьому слід знати міру. Ще одна порада від лікарів — обмежити спільне споживання кавуна і солі, так як це сприяє затримці рідини в організмі, що призведе до утворення набряків.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх