1751 Корисні властивості і застосування листя брусниці

Корисні властивості і застосування листя брусниці



Корисні властивості і застосування листя брусниці

See also: Build News

Брусниця звичайна – корисна рослина

Брусниця – це чагарник, який є вічнозеленим і належать до сімейства брусничних. Висота брусниці досягає 30 см, кореневища рослини повзучі по горизонталі. Стебла брусниці прямі і гіллясті. Красиві зимуючі округлі листя, які розташовуються по черзі на коротеньких черешках, на краях трохи загорнуті. Зовнішня сторона листя темно-зеленого забарвлення і блискуча, а от внутрішня – світло-зеленого, на ній є бурі точки. На коротких квітконіжках розташовуються квітки брусниці, які збираються в пониклі кисті. В одній руці може бути від чотирьох до восьми квіток. Квітки видають слабкий, але дуже приємний аромат.

В останні дні літа рожевіють ягоди рослини, які на початку осені будуть коралового кольору. У ягодах є багато червонувато-бурих насіння. Брусниця плодоносить тільки через два роки з її посадки. Розмножується найчастіше вегетативним способом (за допомогою відрізків кореневищ). Брусниця – багаторічна рослина, межа життя якого досягає 300 років. Ця рослина росте по всьому СНД. Побачити брусницю можна в лісах, на купині у боліт, між іншими чагарниками. Найкраще брусниця зростає на кислому і бідних грунтах.

Багато хто знає легенду, яка пов’язана з брусницею, давайте згадаємо про неї. Одного разу добра ластівка набрала в рот крапельки живої води, мріючи окропити цією водою все людство, даруючи йому безсмертя. У момент, коли ластівка летіла, зла оса, яка не бажала добра людям, вжалила ластівку. Ластівці стало боляче, і вона відкрила рот, щоб скрикнути від болю. Звичайно ж, вода пролилася. Люди не стали безсмертними, але коли краплі падали з неба на землю, вони потрапили на сосну, кедр і брусницю, завдяки чому ці рослини стали вічнозеленими. Ластівці стало шкода того, що вона не змогла подарувати людям безсмертя, і від злості вона відкусила осі мову, і саме після цього і до сьогоднішнього дня оса може тільки дзижчати.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування бобів

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Корисні властивості брусниці

У лікувальних цілях використовують плоди і листя рослини. Препарати, виготовлені з листя, застосовують як сечогінний, дезинфікуючого і жовчогінний засіб. У листі брусниці містяться дубильні сполуки, завдяки яким препарати на основі листя брусниці мають протизапальну і бактерицидну дію на організм.

Катехіни, які містяться в брусниці, зміцнюють капіляри і зменшують їх ламкість. Листя рослини мають в’язким і антисептичну властивостями. Листя застосовують при лікуванні подагри, гастриту, печінки і т. Д.

Свіжі плоди рослини корисно приймати при гіпертонії або як засіб для поліпшення зору. А суміш брусниці з медом допомагає при туберкульозі або кашлі з кров’ю.

У листі брусниці містяться аскорбінова кислота, каротин, солі калію і марганцю і органічні кислоти, такі як оцтова, яблучна і лимонна.

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Брусниця при вагітності

Ягода брусниці – чудовий лікувальний продукт, комора корисних речовин і дуже смачні ласощі у вигляді сиропів, цукатів, варення, соків і т. Д. Рослина таїть в собі незліченні запаси найважливіших вітамінів: С, РР, А, В1, В2. Вона відрізняється низькою калорійністю: в 100 г ягід містяться всього 43 ккал. Є білки, жири і вуглеводи. Вітаміни, калій, магній, фосфор, залізо піднімають загальний тонус, упорядковують нервову систему, позбавляють від уразливості судин і капілярів, зміцнюють серце і покращують обмін речовин.

Брусниця в значній мірі насичена бензойної кислотою, завдяки якій ягоди довго зберігають свіжість. Присутній в них антисептик – саліцилова кислота, тому брусниця має протимікробну і протизапальну дію. Також містяться в брусниці яблучна, лимонна і винна кислоти, ефірні масла, пектини і поліфеноли. Тайгова ягода – екологічно чистий продукт, вона зростає в лісах без хімічних добрив.

Збирають брусницю вручну, вона ідеальна в якості харчування для вагітних, гіпоалергенна. У період виношування дитини сік брусниці, що містить каротин і аскорбінову кислоту, особливо корисний в зимові місяці: крім насичення вітамінами, він виключає ризик захворювання застудою. Вітаміни Е і В беруть участь в роботі м’язової системи, відмінний стан яких так важливо під час пологів, вони підтримують в нормі нервову систему, покращують настрій і усувають депресію.

За допомогою вітаміну Р нормалізується тиск, спадають набряки. Кальцій бере участь у формуванні скелета майбутньої дитини, зміцнює зубну емаль і кісткову систему мами. Брусниця подбає про рівень гемоглобіну в крові, зменшить навантаження на серце і судини, насичуючи організм залізом, марганцем і калієм.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування трави осоту

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Брусниця при циститі

Багатьом жінкам знайоме неприємне і досить болісне захворювання – цистит. Підступність його в тому, що в холодну пору року спостерігаються часті прояви запалення сечового міхура. Профілактикою і першим помічником в лікуванні недуги стане брусниця. Величезне вміст вітаміну С і В2, окису марганцю, калію і органічних кислот сприяє усуненню запальних процесів і, як правило, надовго позбавляє від циститу.

Рецепт № 1: 1 столову ложку листя брусниці необхідно настояти одну годину в склянці окропу і приймати по 0,5 склянки 3 рази на день до їди.

Рецепт № 1: слід змішати 3 частини брусничного листя, 2 частини зніту, шавлії, фіалки триколірної, таволги, подрібнених коренів і листя кульбаби, 1 частина м’яти, кореня алтея і ромашки. Потім 1 столову ложку суміші потрібно засипати в термос, залити 0,5 літра гарячої води, настоювати 1 годину. Пити засіб слід за схемою: 3 дні приймати 8 раз в день по чверті склянки настою, потім щодня зменшувати кількість прийомів до чотирьох разів. Настоєм можна проводити процедури спринцювання. Стиглі ягоди (до кілограма в день), морси і варення, дотримання дієти в період лікування позитивно впливають на одужання.

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Застосування брусниці в народній медицині

У народній медицині застосовують підземну частину, листя, пагони і плоди брусниці. З підземної частини готують настойки на спирті, що застосовуються при застуді і грипі.

Настої, які готують з пагонів брусниці, застосовують при головних болях, застуді, катарі дихальних верхніх шляхів.

З листя брусниці готують настій і відвар, що застосовуються при сечокам’яній хворобі як діуретичний засіб. Препарати з листя рослини надають антисептичну, тонізуючу, жарознижувальну властивість при пухлини шлунка, жовтяниці, кровотечі матки і внутрішніх органів, неврастенії і інших хворобах.

Відвари, настій і сік з плодів застосовують при авітамінозі, ревматизмі. Сік плодів брусниці надає загальнозміцнюючу і тонізуючу дію при застуді, малярії, діабеті і пухлини шлунка. З огляду на той факт, що плоди підвищують гостроту зору у людини, їх рекомендують застосовувати пілотам, водіям, морякам – в загальному, тим людям, які, працюючи, напружують свій зір.

Читайте также:  Вирощування і догляд за братками

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Рецепти з брусниці

Відвар листя брусниці. Його застосовують при сечокам’яній хворобі. Для його приготування вам знадобляться 2 столові ложки листя і 1 склянку окропу. Все це поміщаємо в емальований посуд і накриваємо кришкою, ставимо на водяну баню на півгодини, охолоджуємо близько 10 хвилин і проціджують. Те, що залишилося, потрібно віджати. Обсяг, отриманий після водяної бані, розведіть ще 200 мл кип’яченої води. Зберігати відвар потрібно не більше двох днів, але в прохолодному місці. Приймати такий відвар слід щодня 2-3 рази по 60-80 мл.

Чай з брусниці. Його готують так: потрібно взяти 1 чайну ложку подрібненого листя, залити склянкою окропу і залишити все це на півгодини для настоювання. Приймати такий чай потрібно за півгодини до прийому їжі, 3 рази по 50-100 мл. Цей чай допомагає при хронічному гастриті, тому що в готовому чаї зберігаються всі дубильні речовини.

Брусничная вода. Готується вона так: візьміть скляну банку і засипте в неї плоди брусниці, залийте холодною кип’яченою водою і закрийте поліетиленовим пакетом дуже герметично. Зберігати її потрібно в прохолодному приміщенні. Застосовують як проносний засіб.

Настій листя брусниці. Його готувати нескладно. Потрібно взяти 4 чайних ложки подрібненого листя і залити півлітра окропу, поставити на водяну баню на чверть години (в емальованому посуді). Далі охолоджуємо складу протягом 45 хвилин, проціджують через тришарову марлю. Не забудьте довести настій до початкового об’єму звичайної кип’яченою водою. Приймати його потрібно кожен день перед їжею по 50 мл.

Настій із плодів брусниці. Візьміть 200 грамів плодів рослини, промийте окропом в друшляку. Далі залийте плоди 400 мл холодної кип’яченої води і настоюйте протягом 6 годин. Приймайте засіб по півсклянки до їди 4 рази кожен день при хворобі нирок, печінки, гастриті, коліті і навіть при запорах.

Відвар для полоскання. 10 грамів висушеного листя брусниці заливаємо 200 мл окропу, ставимо на водяну баню на 25 хвилин. Після потрібно процідити відвар, довести до об’єму однією склянкою води. Цим засобом слід полоскати рот при стоматиті, запаленні ясен і пародонтозі. Інтервал між полосканнями повинен становити 2-3 години.

Корисні властивості і застосування листя брусниці

Вы читаете статью Корисні властивості і застосування листя брусниці. Все материалы на сайте Tyt Doctor, а также и статья Корисні властивості і застосування листя брусниці - написаны с целью информационного обогащения и мы рады если Вам нравиться наш Журнал.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

один + одиннадцать =

наверх