2196 Користь і шкода гороху

Користь і шкода гороху


 |  ❤ 390  |  ☻ 0
Категория: Довідник лікарських рослин
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Користь і шкода гороху

Що ми знаємо про горосі? З нього виходить відмінний суп, горохове пюре, начинка для пиріжків, салат олів’є і вінегрет складно приготувати без консервованого зеленого горошку. Навряд чи знайдеться доросла або дитина, хто не любить поласувати соковитими і солодкими «лопатками» молодих пагонів цього овоча.

Хтось згадає приказку «Горох живіт робить ох!», — ось, мабуть, і все пізнання про це поширеному продукті. Тим часом, і зелений, і сухий, і консервований горошок мають цінні властивості, мають виключно корисний склад, можуть використовуватися для профілактики різних захворювань.

Користь і шкода гороху

Користь зеленого гороху

Кожна горошина — це справжня квінтесенція таблиці Менделєєва, настільки різноманітний її складу і висока харчова цінність.

Склад зеленого гороху:

  1. Цінні рослинні білки, рівноцінні білкам пісного м’яса;
  2. Жири та вуглеводи;
  3. вода;
  4. Натуральні цукру;
  5. крохмаль;
  6. Лимонна і щавлева кислота;
  7. Рослинна клітковина;
  8. Білки: триптофан, цистеїн, лізин, метіонін;
  9. Вітаміни, каротин;
  10. хлорофіл;
  11. Макроелементи: фосфор, калій, кальцій, магній, мідь, марганець, алюміній, кобальт, бор, кремній, селен, хром, магній, титан, нікель, олово, стронцій.

Унікальний склад гороху при його регулярному вживанні позитивно впливає на самопочуття і здоров’я людини.

Користь і шкода гороху

Корисні властивості зеленого гороху:

  • Є джерелом білка, застосовується для схуднення в складі різних дієт;
  • Натуральні цукру (глюкоза і фруктоза), проникають в кров без допомоги інсуліну, що позитивно позначається на стані здоров’я хворих на цукровий діабет;
  • Піридоксин в складі гороху покращує стан шкіри, служить для профілактики судом;
  • Селен, каротин і аскорбінова кислота активно працюють для протидії канцерогенним процесам;
  • Хлорофіл допомагає контролювати рівень кальцію в організмі людини;
  • Зелений горох служить джерелом вітаміну a, якщо його вживання не поєднують з продуктами, що містять крохмаль;
  • Натуральні цукру в складі продукту стимулюють мозкову діяльність, покращують пам’ять і пізнавальні функції мозку;
  • Призупиняє процеси старіння;
  • Застосовується для позбавлення від набряків;
  • Антиоксиданти в складі продукту стимулюють імунітет, допомагають протистояти інфекціям.
Читайте также:  Корисні властивості і рецепти застосування Галеги лікарської

Дуже корисний зелений горох для вагітних жінок через високий вміст фолієвої кислоти, відповідальної за формування нервової системи плоду. Калій і кальцій у складі цього продукту допомагає зберегти кісткову систему жінки під час вагітності.

Вміст білка в горосі

Завдяки високому вмісту білка, горох відносять до самим поживним овочевим культурам. Калорійність гороху трохи вище, ніж калорійність яловичини середньої вгодованості, вона становить 317 ккал. У 100 г гороху, за даними з різних джерел, може перебувати від 7% у вареному продукті, і до 26% білка в свіжому цукровому зеленому горошку окремих сортів. Горох широко використовується, як високобілкова харчова і кормова культура.

Чи зберігає свою користь консервований горох?

Консервуванням зеленого гороху займалися ще в 16 столітті фермери в Голландії. Через сто років технологія заготівлі молодих зерен поширилася по всіх європейських країнах. Для консервування відбирають недостиглі боби лущильних або мозкових сортів гороху. Правильно заготовлений зелений горошок зберігає безліч корисних властивостей, хоча його пастеризують при температурі + 130 ° C.

Корисні властивості консервованого гороху:

  • Допомагає нормалізувати рівень холестерину і глюкози в крові;
  • Рекомендується в якості дієтичного продукту при ожирінні, виразці шлунка, хронічному гастриті;
  • Допомагає при детоксикації при отруєннях і при ліквідації похмільного синдрому.
  • Є джерелом легко засвоюється білка для вагітних жінок і дітей з 2 років, збагачуючи раціон мікроелементами і корисними харчовими продуктами;
  • Сприяє омолодженню похилого організму, регенерують ослаблені тканини.

Не варто їсти багато консервованого гороху тим, хто веде малорухливий спосіб життя, хворим на подагру, особам зі схильністю до сечокам’яної хвороби і дітям до 2 років.

Користь і шкода гороху

У чому користь сухого гороху?

Сухий горох пропонується споживачеві в цілому і подрібненому вигляді (половинками). Він може мати жовтий або зеленуватий колір, для запобігання від вологи повинен бути упакований в водонепроникну упаковку. Калорійність 100 г сушеного гороху дорівнює 298 ккал. Він, так само як і зелений горошок, містить велику кількість корисних речовин.

Читайте также:  Користь і шкода груші

Склад сухого гороху (в 100 г):

  • Білки — 20,5 г;
  • Жири — 2 г;
  • Вуглеводи — 53,3 г;
  • Мікроелементи — залізо, магній, цинк, калій, фосфор;
  • Вітаміни груп B1, B2, B3, B5, B6, B9, C.

Продукт застосовується в дієтичному харчуванні при захворюваннях судин і при туберкульозі. Горох сприяє зниженню артеріального тиску, зниження рівня холестерину, що є профілактикою атеросклерозу. Широкий діапазон мінералів і вітамінів позитивно впливає на стан волосся, нігтів, шкіри обличчя і тіла.

Профілактика онкологічних захворювань і проблем із зором, стимуляція жирового обміну — всі ці якості сухого гороху відносять до його лікувальними властивостями. Небажано їсти страви, приготовані з сухого гороху при порушеннях пуринового обміну, захворюваннях нирок і шлунково-кишкового тракту.

Користь і шкода гороху

Корисні властивості проростків гороху

Проростки зернових і бобових рослин вважаються здоровою їжею, стимулюючої захисні сили організму і його регенерацію.

Властивості пророщеного гороху:

  • Профілактика анемії;
  • Детоксикація організму;
  • Нормалізація показників цукру крові;
  • Профілактика серцево-судинних захворювань, патологій сечостатевої системи;
  • Регенерація травного тракту після кишкових розладів;
  • Омолоджуючу дію на організм.

Величезна кількість цінних поживних речовин: вітамінів, цінних мінералів, білка дозволяє застосовувати проростки в дитячому харчуванні і в харчуванні вегетаріанців. Велика кількість незамінних амінокислот в проростках гороху стимулює діяльність репродуктивних органів чоловіків і жінок, нормалізує функціонування передміхурової залози.

Пророщування гороху — коротка інструкція:

  1. Промити горохові боби, покласти їх в ємність, залити водою кімнатної температури.
  2. Залишити горох на 12-15 годин.
  3. Після закінчення цього часу промити водою, накрити вологою тканиною, залити водою.
  4. Залишити горох на 48 годин.
  5. Промити і вживати в їжу.

За 2 способу слід залити горох кип’ятком, після проростання перемолоти і знову залити окропом. Остигнули боби можна вживати в їжу. Так отримують смачний і корисний продукт. Проростки гороху додають в будь-які салати, їдять з супами.

Користь і шкода гороху

Шкода і протипоказання

Горох містить велику кількість пуринових сполук, що підвищують рівень сечової кислоти в організмі людини. Сечова кислота провокує накопичення в суглобах і сечовидільної системи уратів, що викликають подагру, сечокам’яну хворобу, захворювання нирок. Тим, хто має в анамнезі такі захворювання, краще утриматися від вживання гороху:

  1. нефрит,
  2. холецистит,
  3. подагра,
  4. тромбофлебіт,
  5. артрит,
  6. Захворювання травного тракту,
  7. Тромбофлебіт.
Читайте также:  Корисні властивості і застосування гулявника лікарського

Ще одна неприємна властивість гороху і страв з нього — здатність викликати підвищене газоутворення, здуття кишечника. Під час лактації ця здатність гороху викликати метеоризм передається через грудне молоко і викликає коліки у малюка. Щоб дискомфорт в животі і коліки не турбували дитини, краще в період грудного вигодовування не вживати страви з гороху і цукрові сорти в сирому вигляді.

Уникнути здуття в животі у дорослих можна, якщо промивати цей продукт перед приготуванням більш ретельно, не пити прохолодні напої і не їсть хліб при вживанні страв з гороху, додавати в них кріп і фенхель.

Користь і шкода гороху

Горох при цукровому діабеті

Формуючи раціон пацієнта, що страждає від цукрового діабету, непросто підібрати корисні і ситні продукти. Важливо, щоб вони не підвищували рівень цукру крові, тобто володіли низьким гіпоглікемічних індексом. До таких продуктів належить горох, гіпоглікемічний індекс якого дорівнює 35 одиницям. Крім цього, горох уповільнює всмоктування глюкози в кишечнику — цінна властивість для хворих на діабет першого і другого типу.

Як вживати горох при діабеті:

  • В якості інгредієнта різних страв: гороховий суп, горохова каша і ін.
  • У вигляді горохової муки (приймати перед їжею по 1/2 ч.л.);
  • У вигляді відвару з зелених стручків (25 г подрібнених зелених «лопаток» варити в літрі води протягом 3 годин, пити протягом дня протягом 4 тижнів);
  • У сирому вигляді горошок цукрових сортів

Цей продукт корисний при діабеті при вживанні в сирому і вареному вигляді. У складі гороху є інгібітори амілази підшлункової залози, цінні білки і рослинна клітковина. Ці корисні складові допомагають знизити рівень холестерину крові, запобігти появі запорів, нерідко з’являються при діабеті.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх