1219 Користь і шкода кавуна

Користь і шкода кавуна



Користь і шкода кавуна

Кавун — це рослина, яка відноситься до сімейства гарбузових. В їжу придатні його плоди — найбільші ягоди, з усіх відомих людству. Родом рослина з Південної Африки, де воно досі росте в диких умовах, без будь-якого окультурення.

Кавун відомий людям з давніх-давен, перші згадки про нього є ще в Біблії. Це дає можливість припустити, що ягода була застосована в їжу більш ніж 1500 років до нашої ери. В Європейські країни рослина потрапила з Китаю. Широко вирощувати кавун в Європі почали в сьомому столітті. У Росії він став оброблятися пізніше — у восьмому столітті, але для того щоб стати популярною ягодою серед росіян, кавуну довелося «прочекати» аж до 17 століття. До цього часу його вирощували і брали в їжу лише в окремих областях.

Цікаво, що раніше його не їли в сирому вигляді, як прийнято робити це зараз. Попередньо м’якоть плода вимочували в содовому розчині, а потім готували з неї патоку, додаючи перець і прянощі. Можливо, що саме такий дивний спосіб приготування ягоди, яка не потребує додаткової обробки, став причиною того, що так довго вона не приживалася в Україні.

Форму кавун має овальну, кулясту. Кора варіюється за кольором і може бути білою, жовтою, темно-зеленою з плямами, смугами, сіткою або зовсім без малюнка. Під корою знаходиться соковита м’якоть малинового, червоного або рожевого відтінку, хоча в залежності від сорту рослини вона може бути білою і жовтою. Насіння розташовуються в м’якоті плоду в великій кількості, вони мають плоску форму, різний окрас.

Цвіте кавун в літній період. Квіти мають форму човники. Стебла рослини довгі, можуть бути чотирьох і більше метрів. Листя рослини великі, можуть досягати в довжину 22 см, а в ширину 18 см.

Користь і шкода кавуна

Корисні властивості кавуна

Корисні властивості кавуна обумовлені в першу чергу хімічним складом плода. Сахара, що знаходяться в м’якоті у великій кількості (від 5,5 до 13%) є легко засвоюваними організмом. Якщо брати кавун свіжий, щойно зірваний з грядки, то в ньому будуть переважати такі цукру, як фруктоза і глюкоза. У тому випадку, коли плід зберігався якийсь час, в ньому починає накопичуватися сахароза.

Читайте также:  Опис, догляд і рецепти застосування в'яза

До складу м’якоті також входять такі речовини:

  1. білки;
  2. пектини;
  3. Фосфор, кальцій, магній, залізо, натрій, калій;
  4. З вітамінів: вітамін А, вітамін С, тіамін, фолієва кислоти, рибофлавін;
  5. Шелочние речовини.

Кавун не є дуже калорійним плодом, на 100 г доводиться не більше 38 ккал.

Корисні властивості кавуна наступні:

  • Сечогінний ефект. Особливо важливо вживати плід людям із захворюваннями нирок. Це дозволяє вивести з них пісок, попереджаючи розвиток сечокам’яної хвороби. Завдяки кавуну можна позбутися набряків.
  • Завдяки високому вмісту клітковини, лікопіну та інших антиоксидантів, кавун дозволяє знизити рівень холестерину в крові, що є профілактикою серцево-судинних захворювань.
  • Кавун допомагає знизити тиск, що актуально для людей з артеріальною гіпертензією. У м’якоті плоду міститься така речовина, як цитрулін, яке в організм трансформується в аргінін. Ця кислота, в свою чергу, бере активну участь в регулюванні рівня артеріального тиску. Крім того, підтримати роботу серця і судин дозволяють такі речовини, як калій і магній. Тому регулярне вживання кавуна є профілактикою інфарктів і інсультів.
  • Тим людям, які часто включають в свій раціон кавун, не загрожує тепловий удар через перегрів організму. Адже в м’якоті плоду міститься велика кількість води, яка дає можливість організму регулювати температуру тіла.
  • Вживати кавун в невеликих кількостях можна людям, хворим на цукровий діабет. Плід не містить холестерину і жирів, але зате в ньому є багато корисних вітамінів і мінералів. Тому якщо є його невеликими порціями, рівень цукру в організмі не збільшиться.
  • Підтримання здоров’я органів зору. Регулярне вживання кавуна в їжу є профілактикою вікових змін структур ока, попереджає розвиток макулодистрофії, глаукоми, ураження оптичних нервів. Це можливо, завдяки вмісту в ягоді лікопіну, бета-каротину, аскорбінової кислоти, лютеїну, зеаксантину.
  • Особливо корисний кавун для чоловіків, так як сприяє підвищенню сексуального потягу. Адже плід є природним джерелом аргініну, що впливає на якість ерекції.
  • Добре вживати кавун в їжу людям з бронхіальною астмою, так як в його складі містяться речовини, що дозволяють полегшити напади хвороби. Йдеться про антиоксиданти, які зв’язуються з вільними радикалами, які сприяють спазмування дихальних шляхів.
  • Кавун є джерелом лікопіну, який запобігає розвитку раку передміхурової залози у чоловіків. Цей факт доведений численними дослідженнями. Крім того, корисно включати в меню цю гігантську ягоду людям, які мають ризик розвитку раку легенів, молочної залози, колоректального раку.
  • Ніжна клітковина плоду і його низька кислотність дає можливість вживати кавун в їжу людям із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, наприклад, хворим гастритами, гастродуоденітами.
  • Кавун дозволяє запобігти розвитку пігментних плям, так як в ньому міститься бета-каротин, який поліпшує бар’єрні функції шкіри.
  • Кавун допомагає імунній системі боротися з інфекційними захворюваннями, підтримуючи її нормальне функціонування за рахунок входить до складу плода глутатіону і антиоксидантів.
  • Кавун дозволяє знизити вагу, якщо вживати його в помірних кількостях. Наприклад, 100-200 г кавуна можуть стати відмінним варіантом перекусу для людини, що сидить на дієті. Однак, не варто занадто захоплюватися кавунами людям із зайвими кілограмами, так як м’якоть плоду має високий глікемічний індекс і сприятиме швидкій появі почуття голоду.
Читайте также:  Застосування та протипоказання до використання буквиці

Отже, корисні властивості кавуна: надання жовчогінний і сечогінний ефект, протизапальну та жарознижувальну дію, проносний, загальнозміцнюючий, протипухлинний ефект, посилення перистальтики кишечника.

Людина використовує не тільки м’якоть кавуна, а й кавунове насіння, які містять в своєму складі жирне масло багате на лінолеву і пальмітинову кислоти. Таке масло має корисні властивості мигдалевого масла, а за смаком схоже на оливкове масло.

Користь і шкода кавуна

Шкідливі властивості кавуна

Не варто пропонувати в їжу кавун дітям, які не досягли двох років, в тому випадку, якщо він не вирощений на власній ділянці. Наслідки від вживання неякісного плоду, багатого на нітрати, можуть бути вельми серйозними. Чим молодша дитина, тим слабкіше його захист від впливу шкідливих речовин — токсинів, мікробів, нітратів, які можуть міститися в кавунах в великих кількостях. Тому щоб максимально захистити себе і дитину від отруєння, слід вживати кавун в їжу лише в кінці серпня і восени.

Симптоми отруєння виражаються в першу чергу, в розладі шлунково-кишкового тракту з проносом і блювотою. Ознаки отруєння можуть з’явитися через годину або навіть через 2 доби, після вживання неякісного плоду в їжу. Однак небезпечні не тільки нітрати, які були внесені людиною при вирощуванні плода, а й ті, які накопичуються в ньому в процесі зберігання, якщо плід тривалий час неправильно зберігається. Першими ознаками отруєння виступають головні болі, нудота, слабкість і стомлюваність, діарея. Згодом може приєднатися висока температура тіла, ломота в суглобах, судоми, загальна інтоксикація організму.

Надмірне споживання кавуна, особливо якщо це відбувається системно, може стати причиною розвитку метеоризму, нудоти, діареї. Отже, шкідливі властивості кавуна можуть проявитися при його переїданні або при вживанні в їжу перестиглих, або нітратних плодів.

Читайте также:  Корисні властивості і рецепти застосування Вітексу

Кому можна їсти кавун?

Як уже не раз підкреслювалося, кавун — корисний продукт. Безумовно, як і з будь-якими іншими продуктами, тут необхідно знати міру.

Чи можна їсти кавун діабетикам? Кавун можуть включати в свій раціон харчування люди, які страждають на цукровий діабет. Ягода містить малу дозу вуглеводів — навіть менше, ніж яблуко, апельсин і зелений горошок. Сахара і глюкоза, споживання яких особливо повинні враховувати хворі при діабеті, в складі кавуна також виявлені в мінімальній кількості. Неймовірну солодкість кавуну дає фруктоза, яка в певних кількостях (не більше 40 грамів на добу) допустима для хворих на діабет, т. К. Її засвоєння відбувається без витрат інсуліну. В одному кілограмі кавуна міститься саме ця доза фруктози — 40 грамів.

Користь і шкода кавуна

Діабетикам в сезон кавунів (за умови, що вони їх включають в раціон) рекомендується значно обмежити споживання інших вуглеводних продуктів.

Людям, що страждають на цукровий діабет другого типу, рекомендується обмежити споживання кавуна до 200-300 грамів на добу.

Чи можна вагітним жінкам кавун? Вагітність — особі час в житті кожної жінки. Безумовно, за умови нормального перебігу вагітності майбутній мамі хочеться солоденького, солоного, кислого і т. Д. Однак існує широкий список продуктів, споживання яких вкрай небажано для вагітних. Кавун в цей список не входить. У розумних кількостях ягода робить позитивний вплив на організм жінок.

Це унікальне ласощі служить для швидкого і ефективного угамування спраги і одночасно надає чудову сечогінну дію. Тільки ось захоплюватися поїданням кавуна строго не рекомендується: допустимо споживання не більше 150-200 грамів м’якоті один-два рази на день.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх