953 Плід айви

Плід айви



Плід айви

Айва є ароматним фруктом з жовтою шкіркою, буває круглої і грушоподібної форми, з твердою і кислої м’якоттю. Високий вміст пектинових речовин корисно людям, чия діяльність пов’язана з шкідливим виробництвом, які проживають в зонах підвищеної екологічної небезпеки. Повидло, варення та джеми з айви відрізняються лікувальними властивостями при запальних захворюваннях кишечника. Плоди айви дозрівають в жовтні. Збирати їх рекомендується до настання осінніх заморозків. При належному зберіганні плоди айви можна вживати до початку квітня.

Читайте также: Снится Лилия белокрыльника

Калорійність айви

У ста грамах айви міститься 8,9 г вуглеводів, налічується 40 ккал. Айва найкращим чином підходить для дієтичного харчування, оскільки в ній відсутні жири, натрій, виключений холестерин.

Плід айви

Сік айви

Сік айви солодко-кислий, має загальнозміцнюючу і антисептичні властивості. Його приймають як кровоспинний, в’яжучий і сечогінний засіб. Це найцінніше джерело вітамінів і мікроелементів. Рекомендується його вживання при недокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях, хворобах дихальних шляхів, астмі. Показанням до лікування соком є ​​і шлунково-кишкові розлади.

Кілька грамів соку здатні усунути блювоту, зробити благотворний вплив на нервову систему, смачна рідина піднімає настрій і знімає головний біль. Згущений сік з м’якоттю популярний у народів Середньої Азії. В процесі випарювання соку айви виходить поживний продукт — мармелад. У 100 грамах соку міститься 45 ккал, 0,5 грама білків, 10,6 грама вуглеводів. Чудодійний напій багатий легко засвоюваними цукрами. У ньому містяться органічні кислоти, дубильні речовини і ефірні масла.

Плід айви

Айва з медом

Плоди айви можуть урізноманітнити повсякденний раціон будь-якої людини і принести користь при різних захворюваннях. Поєднання айви з медом дозволяє отримати особливе лікувальний засіб.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування бальзаміну, догляд за бальзаміном

Рецепт айви з медом: щодня потрібно з’їдати по одному спечений з медом плоду айви 3 рази в день або пити віджатий з трьох плодів сік, додаючи за смаком мед. З’єднання корисних речовин айви і мінералів і вітамінів, що містяться в меді, ефективно при анемії, хворобах шлунково-кишкового тракту. Лікуються за допомогою меду і айви жіночі хвороби. Айва з медом має сильні антимікробні властивості, сприяє підвищенню імунітету і нормалізації обміну речовин.

Корисно приймати мед з айвою в профілактичних цілях, запобігаючи багато проблем зі здоров’ям. Добре призначати такі ліки при нестачі заліза, воно зміцнить організм майбутніх матерів, жінок в післяпологовий період, людей похилого віку. Люди розумової та фізичної праці поповнять свій організм вітамінами і енергією.

Плід айви

Айва японська

Існує прекрасний сорт айви — айва японська, або Хеномелес Маулея. Вона досягає висоти двох метрів, за зовнішнім виглядом нагадує лимонне дерево. Японська айва — вічнозелене дерево, має червоні квітки і дуже ароматні плоди. Через містяться в них кислот (в чотири рази більше, ніж в айві звичайної) сік рекомендують розбавляти водою або соком яблук. З давніх-давен використовується простий рецепт заготовки японської айви про запас, що дозволяє цілий рік насолоджуватися її лікувальними властивостями.

Рецепт айви з цукром: плоди слід добре вимити, очистити від шкірки, подрібнити в м’ясорубці і засипати цукром в пропорції 1: 1. Зберігати засіб рекомендується в холодильнику, приймати необхідно по 1-2 чайні ложечки, запиваючи склянкою води.

Айва китайська

Айва китайська відрізняється тим, що в період цвітіння на її гілках з’являються квітки блідо-рожевого кольору, це відрізняє її від японської айви. Рослина має високу мясистостью плодів з неймовірно насиченим ароматом. З одного плоду можна отримати склянку свіжого соку. Багата айва китайська вітамінами, великою кількістю поживних речовин. Її називають фруктом довголіття.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування зубчатки

Великий зміст в китайській айві мікроелементів і вітамінів групи A, B1, B2, C, Е. Смак плодів кислий. Даний вид айви корисний для лікування селезінки, заспокоює і нормалізує роботу печінки, шлунка. Сік плодів знімає спазми, усуває сильний біль при ревматизмі, радикуліті, допомагає від набряків при гіпертонії і вагітності.

Плід айви

Протипоказання айви

Вживання айви протипоказано при хронічних запорах, плевритах. Впливає айва на голосові зв’язки і гортань, тому оратори і співаки повинні ставитися до даного фрукту з обережністю. Пух на поверхні плодів може викликати алергію.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх