857 Користь і шкода абрикоса

Користь і шкода абрикоса



Користь і шкода абрикоса

Абрикос — це назва не тільки самого дерева, що відноситься до роду сливових, а й плодів, які воно дає. Звідки абрикос родом встановити зі 100% точністю не вдалося. На те, щоб називатися його батьківщиною претендують одночасно і Тянь-Шань, і Вірменія. На даний момент часу дерево з успіхом росте в країнах, де для цього є відповідні для нього кліматичні умови. Абрикос воліє помірний теплий клімат.

Читайте также: Утка, порода Индийские Бегуны

Тривалість життя дерева велика і може досягати 100 років. Коріння свої воно пускає глибоко, хоча сама не досягає великих розмірів. Абрикосу не страшні морози, він в змозі переносити температуру до -30 градусів.

Їстівним є однойменний плід абрикоса, який має жовте або помаранчеве м’якоть, розташовану навколо кісточки. Бочок у абрикоса може бути рожевого кольору. Абрикос можна їсти як у свіжому вигляді, так і після сушіння. Людина використовує в їжу кісточку плоду, яку попередньо необхідно підготувати. З неї ж добувають молочко і масло.

Склад і калорійність абрикоса

Помаранчевий колір абрикоса обумовлений вмістом в ньому бета-каротину. Вважається, що чемпіон за змістом цього корисного провітаміну — це морква, проте в плодах абрикосових дерев його не менше.

Користь і шкода абрикоса

Крім того, абрикоси містять в собі такі компоненти:

  • інулін;
  • Сахара і пектин від загального складу плода займають більш ніж 10%;
  • Кислоти: яблучна, лимонна, винна;
  • Дубильні речовини;
  • крохмаль;
  • Фосфор, залізо, кальцій, магній;
  • Калій (в плодах абрикоса його більше ніж в сушених яблуках в 3 рази і більше ніж в родзинках в 2 рази);
  • Йод (вірменські сорти абрикоса);
  • Вітаміни групи В (В1, В2, В9), аскорбінова кислота і вітамін РР.

Калорійність абрикосів низька, на 100 г припадає лише 44 ккал. Проте, плоди слід з обережністю вживати людям з цукровим діабетом, так як цукрів в них досить багато. А ось вірменські сорти абрикоса за рахунок великого вмісту йоду можна використовувати як профілактичний засіб при хворобах щитовидної залози. За рахунок високого вмісту клітковини (0,8 г на 100 г м’якоті) абрикос здатний надавати позитивний вплив на функціонування кишечника.

Користь плодів абрикоса

Користь абрикоса досить різноманітна, серед корисних властивостей можна виділити:

  • Стимуляція роботи шлунково-кишкового тракту;
  • Стимуляція функції кровотворення, що необхідно людям, що страждають від анемії;
  • Підвищення витривалості і стійкості до стресу організму;
  • Муколітичний ефект, який особливо помітний при захворюваннях органів дихання, що супроводжуються сухим кашлем;
  • Допомога при запорах;
  • Допомога при захворювання серцево-судинної системи;
  • Нормалізація температури тіла;
  • Нормалізація функціонування печінки, шлунка, жовчного міхура, нирок;
  • Угамування спраги;
  • Нормалізація кислотного середовища шлунка;
  • Допомога організму в очищенні від шлаків і токсинів;
  • Надання антиоксидантного ефекту (з цією метою досить з’їдати не більше 7 свіжих або 10 сушених плодів);
  • Поліпшення пам’яті і функціонування головного мозку в цілому.

Про корисні властивості абрикоса відомо з давніх часів. Стародавні китайські й арабські цілителі, серед який знаменитий лікар Ібн Сіна, стверджували, що плоди особливо корисні для жінок. Вони сприяють позбавленню від зайвих кілограмів, зміцнюють волосся і нігті, надають красу і сяйво шкірі. Крім того, стародавні знахарі готували з абрикосів відвари і притирання, які застосовували для позбавлення від смердючого поту, болю в животі, а також для лікування хвороб органів дихання.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування золототисячника

Користь і шкода абрикоса

Плоди мають приємний смак і аромат, сприяють швидко приходить насичення. Але це не означає, що тільки солодкі абрикоси мають такий значний список корисних властивостей. Ними володіють навіть дикі плоди з кислинкою і гіркотою.

Допомога організму у виведенні токсинів і отрут здатний надати відвар на основі листя абрикоса (як культурних, так і диких дерев). Його вживають натщесерце, перед першим прийомом їжі в обсязі 200 мл. Корисний такий напій буде людям, трудящим на шкідливих виробництвах: в друкарнях, на текстильних фабриках, скрізь, де доводиться стикатися з отруйними хімічними компонентами.

Користь кори абрикоса

Користь кори абрикоса не настільки різноманітна, як позитивні ефекти від прийому всередину плодів цього дерева, але їх значимість нітрохи не менше. Вчені визначили, що в її складі є речовини, благотворно впливають на функціонування серця і ЦНС. Їх дію можна порівняти з ефектом від прийому Пірацетаму. Цим фактом обумовлені рекомендації щодо прийому відвару кори пості перенесених інсультів, а також при інших порушеннях кровообігу в головному мозку хронічного перебігу.

Крім того, корисний відвар кори жінкам, які пройшли через важкий процес розродження, так як дозволяє швидше відновити втрачені сили.

Смола, яку можна виявити на деревній корі абрикосів має властивості гуміарабіку (смола акації, відомої як харчова добавка Е 414). Вона добре в’яже і обволікає, а також володіє лікувальним ефектом.

Користь соку абрикоса

Сік організм переробляє і засвоює швидше, ніж м’якоть плоду, тому з давніх часів його використовували для виходжування важких хворих. Він корисний в дитячому віці, його слід вживати вагітним жінкам, як джерело кальцію і заліза.

Досить 0,15 л соку, щоб заповнити добову потребу організму в бета-каротин. Якщо вісім разів в день випити по 0,1 л абрикосового соку, то можна позбавитися від зайвої рідини в організмі, тим самим зменшити набряки. Відвар з сушених плодів буде володіти аналогічним ефектом.

Користь і шкода абрикоса

Рецепти для здоров’я

  1. Випити свіжовичавленого соку можна при дисбактеріозі з метеоризмом, при запаленні слизової оболонки товстого кишечника.
  2. Відвар абрикосів дозволяє зменшити запалення шлунка, поліпшити стан при різних хворобах травної системи.
  3. Настій з абрикосів допомагає зменшити набряки. Для цього необхідно взяти 100 г висушених плодів і залити їх літром окропу. Тару накривають товстою ковдрою і залишають на 12 годин. Потім настій процідити, і пити між прийомами їжі по 1/3 склянки 7 разів в день.
  4. Борошно ядер, які знаходяться в кісточках, допомагає при захворюваннях органів дихання — при ларингіті, трахеїті і бронхіті, що супроводжується кашлем. Попередньо борошно потрібно розвести з водою, або з молоком. Приймати такий засіб потрібно три рази на день.
  5. Якщо змішати відвар абрикосів з відваром Діоскора, то такий засіб можна застосовувати для лікування атеросклерозу. Корисні також поєднання відварів «абрикос і барвінік» і «абрикос астрагал».
  6. Позбутися від набряків, покращити кровообіг допомагає курага. Для надання позитивного ефекту достатньо з’їдати по 100 г сушених плодів в день. Вже через 14 днів вдасться відчути позитивні результати. Щоб закріпити їх, курс потрібно продовжити до 12 тижнів.
  7. При набряках нижніх кінцівок добре допомагають розвантажувальні дні на абрикосах. Для цього необхідно виділити один день в тиждень протягом якого потрібно буде випити 0,5 л соку і з’їсти 300 г попередньо розмоченого кураги. Цей обсяг потрібно розділити на чотири частини, більше в їжу в цей день нічого не вживають. Тривалість курсу — 3 тижні.
  8. Зменшити неприємні відчуття від опіків, отриманих після тривалого перебування на сонці можна завдавши кашку з абрикосів на уражені місця. Для її приготування слід вибирати тільки дозрілі плоди.
  9. Сік на основі свіжих плодів дозволяє регулювати кислотність шлунка. Підходить для людей зі зниженою кислотністю шлункового середовища.
  10. Наситити організм вітамінами сприятиме склянку свіжого соку в обсязі 0,2 л один раз в день. Корисно випивати його при діагностованому авітамінозі.
  11. Щоб позбутися від кашлю, необхідно взяти 20 ядер абрикосових кісточок і залити їх 250 мл окропу. Витримати настій в термосі протягом 90 хвилин, після чого процідити і вживати по столовій ложці три рази в день.
  12. Можливо вживання соку для усунення симптомів дисбактеріозу, так як він має антимікробні властивості.
  13. Поліпшити перистальтику кишечника, швидше позбавити організм від токсинів і шлаків дозволить спільний прийом чорносливу з сушеними абрикосами.
  14. Усунення порушення процесу перетравлення їжі, позбавлення від поверхневого гастриту можливо за допомогою кураги. Для цього її потрібно взяти в кількості 8 штук, вимити і помістити в склянку з чистою теплою водою. Через 12 годин курагу потрібно з’їсти, а воду випити (0,1 л). Залишки води не виливати, а випити вранці наступного дня. Таким чином слід чинити на протязі 2 тижнів.
  15. Позбутися від запору дозволяє порошок з ядер абрикоса. У добу можна вживати більше 10 г порошку, так як він здатний викликати отруєння організму через що входить до його складу отрути.
  16. Слід мати в будинку висушене листя абрикоса, так як вони допомагають впоратися з діареєю. Для цього 10 г висушеної сировини перемелюють в порошок, розбавляють водою і одноразово вживають.
  17. Також листя абрикоса дозволяють позбавити організм від глистів, але для цього потрібно приймати відвар на їх основі.
  18. Корисні можуть бути навіть квіти абрикоса, якщо у людини є схильність до внутрішніх кровотеч. Для цього з квітів готують відвар і п’ють в необмежених кількостях, заміщаючи відваром всі інші напої.
  19. Якщо зробити компрес зі свіжого листа абрикоса на забите місце, то гематома пройде швидше. Попередньо лист потрібно пом’яти.
  20. Листя можна жувати в свіжому вигляді. Це дозволить не тільки позбутися від зубного нальоту, а й дасть можливість зменшити симптоми стоматиту.
  21. Настій на основі квітів абрикоса може допомогти зупинити носову кровотечу. Для цього в настої змочується ватний джгут і вставляється в носовій прохід. Якщо є рана на шкірі, яка не перестає кровоточити, то до неї слід докласти бинт, змочений в такому ж настої.
  22. Допомогти роботі серця і судин при атеросклерозі може кашка з кураги. Для цього потрібно взяти 100 сушених абрикосів і пропустити через м’ясорубку, або подрібнити на блендері. Є масу потрібно три рази на день протягом місяця. Обсяг на одноразовий прийом — столова ложка. По завершенні курсу підтримуючої терапії потрібно зробити перерву на 14 днів, а потім можна знову його повторити. Кількість повторів такого курсового лікування не обмежена.
  23. Свіжі абрикоси допомагають зменшити симптоми такого неприємного стану, як метеоризм.
  24. Протягом 2 місяців слід щодня випивати 50 мл свіжого соку. Робити це потрібно три рази на день, для того, щоб поліпшить роботу органів зору.
Читайте также:  Корисні властивості і застосування трави жовтушника

Користь і шкода абрикоса

Кісточки абрикоса

Вживати в їжу кісточки абрикоса слід в обмежених кількостях, так як в них міститься небезпечна речовина під назвою амигдалин (вітамін В17). При попаданні в травний тракт ця отрута перетворюється в сенільний кислоту, здатну спровокувати сильне отруєння. Однак якщо споживати амигдалин в малих дозах, то він надасть на організм виключно позитивний вплив.

Вчені всерйоз зацікавилися амігдалин в останні роки, так як є дані щодо того, що він здатний боротися з раковими клітинами. Працює вітамін В17 так само, як і хіміотерапія, але при цьому шкоди організму не завдає. Принцип лікування заснований на тому, що здорові клітини організму здатні розщепити ця речовина і трансформувати його в сенільний кислоту, а ракові клітини потрібних для розщеплення ферментів не мають, тому отрута з абрикосових кісточок їх знищує.

Цей же компонент можна зустріти не тільки в кісточках абрикоса, а й в сливових кісточках, а також в вишневих і персикових кісточках. Причому знання щодо протиракових властивостей були повчитися більше 30 років тому. Вважається, що якщо вживати амигдалин в невеликих кількостях щодня, то онкологія не зможе розвинутися ніколи.

У Гімалаях, в племені хунза жителі щодня харчуються саме абрикосовими кісточками і самими абрикосами. Це є їх основною їжею, тому вони готують абрикоси по-різному: сушать, в’ялять, їдять свіжими. При цьому члени цього племені ніколи не страждають від онкологічних захворювань. Вчені вважають, що рак не розвивається у них саме завдяки абрикосовим кісточках. Крім того, члени племені живуть довгий час, середня тривалість їх життя прирівнюється до 120 років. Для них не нонсенс, а цілком нормальне явище, коли жінка у віці 60 років стає матір’ю.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування трави осоту

Тому дослідники і вчені рекомендують протягом дня з’їдати 10 абрикосових кісточок, але не за один раз, а розділивши їх на рівні порції. Це є відмінною профілактикою онкологічних захворювань, пелагри і цинги. Не варто відразу починати з максимальної дози, на початкових етапах лікування, поки організм звикає до амігдаліна, досить з’їдати 2 кісточки в день, поступово збільшуючи їх кількість до 10.

Крім того, кісточки можуть бути не тільки корисними, але й неймовірно смачними, якщо приготувати їх за рецептом, який прийшов із Середньої Азії. Кісточки потрібно надколоти і проварити у воді з великим додаванням солі. Потім їх сушать в печі, після чого вони злегка розкриваються, і ядра діставати буде дуже легко. За смаком такі ядра дуже нагадують фісташки.


    По теме: ( из рубрики Довідник лікарських рослин )

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх