Список алергенних продуктів
Зміст
Список алергенних продуктів
Існують певні продукти харчування, здатні частіше за інших спровокувати алергічну реакцію у людини. При схильності до алергій, їх варто вживати в їжу з особливою обережністю.
Список алергенних продуктів рослинного походження
- Представники складноцвітих, серед яких соняшник і масло з його насіння, кульбаби, салат і цикорій салатний і звичайний. Сюди ж відноситься артишок, корінь вівсяний і земляна груша.
- З представників розовоцветних особливу небезпеку становлять айвові насіння і сама айва, пектин яблучний і самі плоди, оцет і сидр. Ягоди-провокатори алергії — це малина, гібриди і безпосередньо сама чорна смородина і ожина, вишня, суниця і полуниця. Крім того, з обережністю слід ставитися до мигдалю, зливі і чорносливу, нектарини і персиків, а також до абрикосів.
- Небезпечні злакові — це цукор, сироп, масло крохмаль на основі кукурудзи і безпосередньо сама кукурудза, овес, паростки, борошно на основі пшениці, як грубого помелу, так і з клейковиною і сама пшениця, цукор з тростини і сам очерет, рис (в тому числі і канадський), жито, патока, солод і ячмінь.
- Небезпечні гречані, але не всі, а ревінь і гречка.
- Бобові також є провокаторами реакцій алергічної природи. Серед їхніх представників особою обережність слід проявляти при споживанні різновидів квасолі (звичайної, лима, стручкової). Крім того, алергенним продуктом є соєві боби і масло, арахіс і масло з нього, сенна, лакрица, сочевиця, акація.
- З сімейства гречаних потенційних алергенів не дуже багато — це ревінь і гречка, як і з сімейства марантових — тільки маранта.
- Небезпечні такі пасльонові: перець, томати, картопля і баклажани.
- Обережно слід бути з такими зонтичними, як: коріандр, фенхель і кріп, петрушка, аніс і кмин, а також селера, морква і пастернак.
- Досить багато в списку потенційних алергенів представників сімейства хрестоцвітних, серед них: капуста (білокачанна, цвітна, брокколі, брюссельська, китайська, кольрабі), хрін і гірчиця, ріпа і редька, а також водяний крес.
- Небезпечні деякі гарбузове, як: дині (зимова, біла мускусна, мускусна, перська), кавун і гарбуз (звичайна і великоплідна).
- Не варто людям з алергією захоплюватися гранатами, хурмою, папайей і ананасом.
- Деякі мареві можуть нести потенційну загрозу — це буряк звичайна і листова, шпинат і буряковий цукор.
- Певні лілійні, такі як цибуля (порей, шніт і звичайні), часник, алое і спаржа можуть викликати алергію.
- З берізка варто бути обережніше з ямсом і бататом.
- Крижовніковий ягоди: смородина і сам агрус.
- Не варто захоплюватися винним каменем, родзинками і виноградом.
- Можуть спровокувати алергію м’ята (Колосова і перцева), майоран, чебрець і чебрець.
- Потенційними алергенами є деякі миртові, такі як: пімента, гуайява, перець духмяний і гвоздика.
- Обережніше треба бути любителям чаю, кави і чорного перцю.
- Не варто захоплюватися маслом на основі кунжуту і самим кунжутом, якщо є схильність до алергії.
- Небезпечні практично всі горіхові: чорний, волоський, американський, сірий горіх, а також горіх пекан і гікорі.
- Можуть викликати алергію банани і таро, а також мускатний горіх, мак і ваніль.
- Алергікам також варто бути обережними з лавровими: з самим лавром, а також з авокадо і Коричник.
- Відомі алергенні властивості маслин, оливок і масла на їх основі.
- З кипарисових небезпеку становить ялівець, а з імбирних імбир, куркума і кардамон.
- З орхідних, алергеном є ваніль, а з букових, сам бук і каштан.
- Варто знати про наявність можливості спровокувати алергію у пальм: небезпечні можуть бути кокоси і фініки, а також саговая пальма.
- Потенційним алергеном є мак і бузина.
- Алергенні властивості є у фісташок, манго і горіхів кешью, як у представників сімейства анакардієві.
- Потенційну небезпеку таять вересові, але не всі, а лише журавлина, брусниця, лохина і чорниця.
- Обережність слід проявляти при вживанні в їжу рутових, таких як мандарини, апельсини, лайми та лимони, а також грейпфрути та кінкан.
- З коноплевих небезпечний хміль, а з стеркуліевих шоколад і какао.
- Варто звернути увагу на дріжджові гриби і печериці, а також на кленовий цукор і сироп.
- Небезпечні деякі шовковиці, наприклад, хлібне дерево, інжир і шовковиця.
- З березових не слід захоплюватися фундуком, Гаультерія і ліщиною.
- З мальв варто звернути увагу на насіння бавовни і на бамию.
Список алергенних продуктів тваринного походження
- Людям, схильним до алергії не варто захоплюватися вершковим маслом, молоком коров’ячим і козячим, желатином, сиром на основі коров’ячого та козячого молока, а також телятиною, бараниною, м’ясом оленів, коней, зайців і білок.
- З плазунів небезпечні черепахи.
- Клас ракоподібних, здатних спровокувати алергію — це омари, лангусти, креветки і краби.
- З птахів потенційними алергенами при вживанні в їжу є качки, кури, фазани, індички, тетерева, куріпки, цесарки, голуби, а також яйця курей, гусей і качок.
- Найбільше потенційних алергенів міститься в м’ясі риб, серед яких: всі осетрові, оселедець, сардина, анчоуси і корюшка, сиг, вугор короп, іктіобус, головень, сом, щука, подкаменщик, кефаль, скумбрія, барракуда, пеламида, тунець, горбилі звичайні і сріблясті, моллюскових, Хекі, манекени, пікша, сайда, морський карась і морський язик, окунь і риба-меч, палтус і камбала, луціанові. Не варто забувати про алергічні реакції на осетрову ікру.
- З класу земноводних небезпечні жаби.
- З типу молюсків варто звернути увагу на устриці, кальмари, клеми, гребінці, морські вушка і мідії.