1201 Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Користь і шкода арахісу, і його калорійність



Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Арахіс — це однорічна рослина, що відноситься до сімейства Бобові, має гіллясті пагони і в висоту досягає 40 см, а іноді і 70 см. Арахіс в сільськогосподарській галузі має найважливіше значення, так як дає цінні плоди — арахісові горіхи. Саме заради них рослина вирощується в промислових обсягах.

See also: Moon cleansing rituals

Ще арахіс називають земляним горіхом, арахісом підземним. Ці назви не є народною творчістю, вони прийшли в російськомовну мова з іноземних мов. Цікаво, що плід, принесений рослиною, з ботанічної точки зору горіхом не є, його правильна класифікація — бобова трава.

Сам арахіс культурний має прямі множинні стебла, які ростуть у напрямку вгору, якщо рослина має кущових форму, або множинні гілки, що лежать на землі, що характерно для сланких форм. Коренева система арахісу є досить розвиненою і представлена ​​зеленим стрижнем.

Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Цінність у рослини представляють його плоди — боби, що мають овальну роздуту форму, в довжину досягають 6 см. У міру дозрівання, вони схиляються до землі, закопуються в неї і там дозрівають. Усередині бобів розташовуються насіння — довгі або плоскі, середній розмір насіння порівняємо з квасолиною, їх величина може варіюватися в діапазоні від 9 до 20 см. Забарвлення насіння темно-червоний, або рожевий, кремовий або сірувато-жовтий. Такий колір шкірки захищає арахіс від комах, пігмент при попаданні в органи шлунково-кишкового тракту людини, здатний викликати отруєння, що виявляється в розладі стільця. Однак, якщо горіхи замочити на нетривалий час у воді, то барвник швидко віддалиться з шкірки горіха. Час повноцінного дозрівання плоду — початок осені (вересень, жовтень).

Батьківщиною рослини прийнято вважати Південну Америку, причому арахіс цінувався на континенті ще до того часу, як він був відкритий Колумбом, що доводять археологічні розкопки. Згодом арахіс поширився світом: португальці завезли його в Африку, Індію, Макао, африканці в Північну Америку, іспанці на Філіппіни, філіппінців в Китай і т. Д. У Росії арахіс потрапив в кінці 18 століття, проте обробляти його як культурна рослина його почали лише в СРСР.

Читайте также:  Алое з медом

Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Користь арахісу, чим корисний?

Користь арахісу обумовлена ​​його складом. У ньому міститься велика кількість білків, до 53% жирної олії, що складається з різних корисних кислот, глобуліни, глютеніну, цукру, сапоніни, амінокислоти, вітаміни (вітамін Е, біотин, пантотенова кислота та ін.), Причому превалюють вітаміни групи В. Всі 12 амінокислот, що входять до складу горіха, є незамінними для організму людини.

Користь арахісу незаперечна, фахівці виділяють наступні основні моменти, на які слід звернути увагу:

  1. До складу горіха входять поліфеноли, які є найсильнішими антиоксидантами. Тобто, при вживанні арахісу в їжу, організм людини швидше справляється з потрапляють із зовнішнього середовища токсинами, з отрутами та іншими негативними факторами, отруйними його.
  2. Ще однією важливою функцією поліфенолів, одержуваних з арахісу, є зміцнення судинної стінки і підвищення її тонусу.
  3. Антиоксиданти є найвідомішими помічниками організму в попередженні ракових захворювань. Доведено, що при вживанні арахісу 2-3 рази в тиждень, ризик розвитку раку прямої кишки знижується на 20%.
  4. Арахіс має гемостатичними властивостями, тому його слід включати в раціон людям, хворим на гемофілію та які мають проблеми зі згортанням крові.
  5. Корисно вживати арахіс, як засіб для зниження холестерину. Таким чином здійснюється профілактика інфарктів та інсультів. Завдяки вмісту в горісі П-кумаринової кислоти, регулярне включення горіха в їжу буде сприяти зменшенню ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
  6. Мононенасичені жири, що містяться в арахісі, допомагають регулювати рівень цукру в крові. Особливо актуально це для людей, які страждають на діабет.
  7. Амінокислоти, що входять до складу арахісу, допомагають роботі імунної системи, роблять благотворний вплив на психіку людини.
  8. Завдяки вмісту магнію в горіхах, їх вживання в їжу сприяє приведенню в норму артеріального тиску.
  9. Незайвим буде вживання плодів земляного горіха під час спалаху сезонних інфекцій, так як вони дозволяють організму швидше справлятися з патогенними вірусами і бактеріями, зі стресами, із занепадом сил. Це можливо завдяки вмісту в арахісі триптофанового кислоти, яка прискорює продукцію серотоніну.
  10. Вітамін В3, що міститься в арахісі стимулює роботу головного мозку, покращує концентрацію уваги, пам’ять.
  11. Регулярне включення в раціон арахісу є профілактикою жовчнокам’яної хвороби, нормалізує травлення.
  12. Арахіс корисно вживати жінкам, які планують вагітність, так як в його складі є фолієва кислота, яка сприяє профілактиці порушень нервової трубки плода.
  13. Позитивним чином арахіс впливає на чоловічу потенцію, виступає в якості засобу, що попереджає розвиток аденоми, простатиту і інших хвороб чоловічої сечостатевої системи.
  14. Вживання арахісу сприяє нормалізації гормонального фону як в чоловічому, так і в жіночому організмі.
  15. Арахіс є відмінним джерелом протеїну, тому його рекомендують приймати людям, які прагнуть наростити м’язову масу. Крім того, корисний горіх буде тим, хто хоче набрати вагу. Щодо включення арахісу в меню тих, що худнуть людей, думка дієтологів неоднозначне. Але більшість з них вважає, що арахіс можна використовувати в якості перекусу, як джерело білка і корисних жирів. Але при цьому не слід вживати понад 10 горіхів в день.
  16. Як додаткове джерело клітковини, арахіс може виступати в якості засобу для профілактики запорів. Також клітковина, що міститься в горіхах, підсилює перистальтику кишечника.
  17. Вітамін РР, який міститься в арахісі попереджає розвиток пелагри, хвороби, симптомами якої є деменція, діарея і дерматит. Причому за змістом нікотинової кислоти арахіс перевершує курячу грудку і карбонат.
  18. Вживання арахісу сприятливо впливає на нічний сон людини.
  19. Позитивним чином позначається щоденне включення горіхів в меню на стані шкіри і волосся, що можливо завдяки вітаміну Е в їх складі.
Читайте также:  Корисні властивості і застосування істода

Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Чи корисний арахіс смажений?

Дієтологи дотримуються думки, що смажений арахіс корисніше, ніж сирої горіх. Так, після обсмажування, на арахісі з’являється шар, який попереджає прискорене руйнування вітаміну Е. Максимальна користь від арахісу може бути отримана, якщо обсмажувати його без додавання солі і з невеликою кількістю рослинного масла.

Ще один факт, який говорить на користь обсмажування горіхів: після подібної обробки вміст поліфенолів зростає в них на 25%. Відповідно, збільшуються антиоксидантні, протисклеротичні і інші корисні властивості арахісу. Доведено, що антиоксидантні властивості смаженого арахісу прирівнюються до аналогічних властивостям ожини і полуниці.

Не можна не відзначити, що смакові якості арахісу після подібної теплової обробки стають краще.

Проте, варто пам’ятати, що при обсмажуванні горіх набуває велику калорійність тому вживати його потрібно в помірних кількостях. Особливо це стосується людей, які страждають ожирінням.

Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Скільки можна з’їдати арахісу в день?

Скільки можна з’їдати арахісу в день — питання, яке турбує не тільки людей, що сидять на дієті, але і тих, хто стежить за своїм здоров’ям. Фахівці рекомендують вживати в добу не більше 15-20 горіхів. Не варто забувати про те, що крім високої калорійності, плоди арахісового куща не є істинними горіхами, а відносяться до сімейства бобових. Тому їх переїдання здатне спровокувати порушення функціонування шлунково-кишкового тракту з метеоризмом, здуттям живота і навіть діареєю. Однак, 30 г арахісу не завдадуть шкоди ні здоров’ю, ні фігурі.

Чи можна арахіс при грудному вигодовуванні?

Багатьох жінок, після народження дитини цікавить питання щодо того, чи можна арахіс при грудному вигодовуванні. Фахівці стверджують, що споживати земляний горіх в цей період жінці можна, але слід бути гранично обережною.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування цибулини ірису, сорти

Користь і шкода арахісу, і його калорійність

Важливо враховувати наступні моменти:

  • Арахіс здатний викликати алергію, причому досить серйозну, аж до набряку Квінке і бронхоспазму, що дуже небезпечно для життя дитини. Тому в перший місяць годування від вживання арахісу найкраще відмовитися.
  • У новонародженого не сформована травна система, а арахіс має високу жирність, в зв’язку з цим перші 4 тижні вживати арахіс годує мамі не варто.
  • Через місяць можна включити в свій раціон 2-4 горішка. Якщо це не викликає ніяких негативних реакцій з боку дитини (здуття живота, алергія, занепокоєння та ін.), То вживати арахіс в невеликих кількостях дозволяється.
  • Так як земляний горіх сприяє виробленню шлункового соку і призводить до збільшення апетиту, вживати його у великих кількостях під час годування груддю не варто. Це здатне спровокувати набір зайвої ваги як самої жінки, так і її дитини.

Фахівці з грудного вигодовування рекомендують арахіс перед вживанням в їжу обсмажити в невеликій кількості олії. Крім того, вони радять їсти його не як самостійний продукт, а в поєднанні з іншими стравами, наприклад, додавати арахіс в салати.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх