874 Користь і шкода авокадо, калорійність

Користь і шкода авокадо, калорійність



Користь і шкода авокадо, калорійність

Авокадо — вічнозелена рослина, яке приносить плоди, яке відноситься до роду Персея сімейства лаврових. Якщо сама рослина називають Персея американської, то плід, який дає це дерево, іменується авокадо, а в народі — «масляна груша».

Читайте также: Сниться Будинок

Персея американська — дерево дуже високе, здатне досягати 20 метрів. Стовбур найчастіше прямий, від нього відходить безліч гілок. Листя має форму еліпса, їх довжина в середньому становить 35 см. Під час цвітіння на дереві з’являються невеликого розміру квіти, що мають зелене забарвлення, розташовуються вони в пазухах листків.

Сам плід являє собою фрукт в формі груші, еліпса, або кулі. У міру дозрівання авокадо збільшується в розмірах і може досягати 20 см в довжину. Маса стиглого плода варіюється в межах від 50 г до 1,8 кг. Усередині нього знаходиться одне велике насіння. Якщо плід незрілий, то шкірка, що покриває його, буде мати темно-зелене забарвлення. Після повного дозрівання авокадо, після деякого часу, шкірка стає чорного кольору. М’якоть плоду жирна, соковита, масляниста, має жовто-зелений або зелений колір. На смак вона злегка солодкувата, некисла.

Дерево почали культивувати з давніх часів, археологи вказують на те, що люди вирощували його ще до настання нашої ери — в третьому тисячолітті. Зараз воно виростає в багатьох тропічних і субтропічних регіонах світу, серед яких Латинська і Південна Америка, Африка, Близький Схід та ін. З одного дерева можна зібрати до 200 кг плодів. Сортів авокадо налічується понад 400. Не дивлячись на те, що в Європі авокадо не росте, придбати плід можна тут цілий рік.

Читайте также:  Квітка Аквілегія

Користь і шкода авокадо, калорійність

Який смак у авокадо?

Смак у авокадо оригінальний, делікатний і неяскравий, нагадує не те терпку грушу, не те гарбуз. Якщо плід недозрілий, то за смаком він буде найбільше схожий саме на нестиглі грушу. Коли авокадо дозріває, то його м’якоть стає ніжною, жирної, як вершкове масло з додаванням в нього пюре із зелені. Можливий горіховий присмак, схожий з тим, який залишається в роті після вживання в їжу кедрових горішків.

Завдяки такому незвичайному смаку авокадо широко використовується в кулінарії. Його додають у салати, в холодні закуски, в бутерброди. Щоб зовнішній вигляд фрукта і його смак не зіпсувався через окислення на повітрі, авокадо збризкують соком лимона або лайма.

Найвідомішим стравою з додаванням авокадо є гуакамоле — закуска, традиційна для Мексики.

Користь авокадо

Користь авокадо обумовлена ​​вхідними в його склад вітамінами, рослинними жирами, антиоксидантами:

  1. За рахунок високого вмісту калію регулярне вживання авокадо в їжу дозволяє нормалізувати серцевий ритм, поліпшити функціонування головного мозку. В цілому цей плід сприятливо позначається на роботі серця, перешкоджає розвитку атеросклерозу, інфарктів, інсультів.
  2. Корисний авокадо при набряках, його споживання буде сприяти виведенню зайвої рідини з організму.
  3. Отримувані з авокадо солі фолієвої кислоти захищають жінок від раку грудей, а чоловіків від раку простати, сприяють профілактиці анемії. Особливо в вітаміні В9 потребують вагітні жінки, так як його нестача провокує розвиток дефекту нервової трубки плода. Доведено, що краще отримувати вітамін з продуктів харчування, ніж споживати його синтетичний аналог. Тому якщо немає протипоказань, авокадо повинен обов’язково бути присутнім на столі майбутньої матері.
  4. Вживання авокадо сприяє зниженню рівня холестерину в крові, поліпшенню роботи печінки. Це можливо завдяки що входять до його складу ненасичених жирних кислотами і фолієвої кислоти.
  5. Вітамін К, що міститься в авокадо, сприяє нормалізації процесу згортання крові, швидкому загоєнню ран, профілактики внутрішніх кровотеч. Він допомагає організму краще засвоювати кальцій, вітамін D, попереджаючи розвиток остеопорозу. Вітамін К, який входить до складу м’якоті авокадо, виступає в якості потужного антиоксиданту, борючись з потрапили в організм найсильнішими отрутами: афлотоксину, кумарином тощо.
  6. Ще одним потужним антиоксидантом, що містяться в авокадо, є вітамін С. Він сприяє зміцненню імунної системи, регенерації тканин, захищає організм від бактерій і вірусів, нормалізує проникність капілярів, виводить токсини, робить позитивний вплив на роботу всіх органів, а особливо — на підшлункову і щитовидну залозу.
  7. Вживати авокадо рекомендують всі провідні дієтологи світу, незважаючи на високу калорійність плода. Є його потрібно в обмежених кількостях, але на столі худне людини цей фрукт буде не зайвим. Він містить корисні жирні кислоти, які допомагають організму боротися з надмірною вагою. Авокадо є смачною і корисною альтернативної вершковому маслу.
  8. У невеликій кількості в авокадо міститься піридоксин, який, в першу чергу, відповідає за нормалізацію обмінних процесів в організмі, беруть участь в побудові білків. Він же захищає людину від негативного впливу стресів, регулює діяльність нервової системи.
  9. Фрукт перевершує більшість своїх побратимів за вмістом вітаміну Е, який захищає клітини від старіння, сприяє насиченню їх киснем.
  10. Неоціненна допомога авокадо в боротьбі з онкологічними захворюваннями, недоумством, серцево-судинними патологіями. Все це можливо завдяки входить до його складу глутатіону — наймогутнішого антиоксиданту, який у великій кількості присутній в м’якоті плоду.
  11. Завдяки харчовим волокнам, авокадо нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, а масляна структура м’якоті плода дозволяє позбавлятися від запорів.
Читайте также:  Корисні властивості і застосування анфельції

Корисний не тільки сам плід, але і масло, яке з нього отримують. Воно має ті ж якості, що і сам авокадо, але при цьому вони посилені в кілька разів, так як концентрація корисних речовин в олії вище, ніж в м’якоті. Крім харчової промисловості, масло використовується і в косметології. Воно допомагає доглядати за волоссям, шкірою обличчя і тіла.

Користь і шкода авокадо, калорійність

Шкода авокадо

Шкода авокадо може принести лише тим людям, які мають індивідуальну непереносимість латексу і цитрусових, так як після вживання плоду в їжу може бути алергічна реакція.

Не варто включати в раціон листя дерева, а також кісточку, яка знаходиться всередині плоду. Вони містять отруйні речовини і здатні не тільки викликати алергію, а й провокувати серйозне отруєння. Небезпечна шкірка і кісточка авокадо як для людей, так і для тварин.

Також не варто споживати в їжу занадто велику кількість м’якоті плоду, вона має високу калорійність і може сприяти набору ваги. Дітям фрукт слід пропонувати з обережністю, так як він не є звичним для організму дитини, що проживає в Росії або Європі, а значить, може спровокувати алергічну реакцію.

Користь і шкода авокадо, калорійність

Калорійність та енергетична цінність авокадо

  • Калорійність авокадо становить 160 ккал на 100 г.
  • Енергетична цінність авокадо:
  • Білки 2 г;
  • Жири від 14,66 і до 30 г;
  • Вуглеводи 1,83 г;
  • Харчові волокна від 3,65 до 6,7 г;
  • Насичені жирні кислоти 2,1 м

Розрахунок енергетичної цінності проведений на 100 г м’якоті плоду.

Авокадо — це фрукт або овоч?

Багато часто запитують, авокадо — це фрукт або овоч? Відповідаємо: авокадо — це фрукт, хоч він і не солодкий.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх