1113 Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла



Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

У складі цього чудесного рослини дуже багато речовин, корисних для здоров’я. Вчені говорять, що білок амаранту є набагато якіснішим, ніж білок молока. У цій рослині найбільше, порівняно з іншими, кількість лізину. Також амарант містить в собі величезну кількість калію і заліза, кальцію, магнію і фосфору. Амарант містить 14% клітковини, 18% протеїну і 18% цукру.

Читайте также: Станок токарный 1к62

Білок амаранту по праву вважають дієтичним. Ця рослина використовують в продуктах, призначених для харчування дітей.

Види амаранту

У світі виділяють 65 пологів і близько 900 видів амаранту. У Росії вирощують 17 видів амаранту, найпоширеніші з них — щириця загнута, або щириця звичайна, амарант волотистий, або багряний, амарант темний, амарант триколірний, амарант хвостатий.

Вирощування амаранту

Амарант дійсно володіє воістину чудодійними властивостями, тому має сенс зайнятися його вирощуванням. Для того, щоб виростити амарант, можливе використання будь-якого грунту. Насіння краще сіяти, коли температура землі на глибині 45 сантиметрів досягне 6 ° С, а грунт вбере необхідну кількість води, яка вкрай важлива на самому початку росту амаранту. Якщо виконати цю умову, то можна буде не прополювати грядки, так як зростання зелені, таким чином, випередить ріст бур’янів. Якщо хочете отримати ранні сходи амаранту, необхідно засіяти насіння рослини перед тим, як грунт промерзне.

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Якщо все-таки ранній посів не вийде, то під час пізнішого необхідно буде ретельно виполювати бур’ян, не забуваючи поливати грунт. Обов’язково врахуйте, що якщо ви пізно посадите амарант, то шкідники можуть його дуже швидко знищити, особливо якщо ви вирощуєте рослина у себе на ділянці.

Ця рослина сіють з міжряддями 45 см, на відстані один від одного 7-10 см. Якщо не дотриматися ці відстані, то амарант виросте невеликою, урожай буде досить маленьким. Необхідно засівати насіння у вологу землю не дуже глибоко (не більш 1-1,5 см). У зв’язку з тим, що насіння амаранту є дуже дрібними (маса 1000 зерен всього 0,6-0,9 г), перед тим як зробити посів, потрібно змішати їх з тирсою (річковим піском) в пропорції 1:20, суміш повинна вийти рівномірною. Перед тим як засіяти і після цього вкрай важливо розрівняти грунт. Коли будете сіяти, не забудьте ретельно удобрити грунт (на 100 м2 потрібно внести 0,5 т компосту або перегною або 1,5 кг калійних, 0,8 фосфорних, 1,5 кг азотних добрив, або 4 кг нітроамофоски).

Читайте также:  Види і корисні властивості гвоздики. Лікування гвоздикою

Перші результати ви побачите через 8-10 днів: з’являться сходи. Спочатку верхня частина рослини розвивається досить повільно. У цих умовах раз в десять днів необхідно квітка проріджувати, прополювати, розпушувати грунт. Коли амарант підросте до 20 сантиметрів, важливо додати добриво в грунт (нітроамофоску — 2 кг на 100 м2), обов’язково зробіть це перед випаданням опадів або перед тим як полити його. Амарант досить скоро буде рости по 6-7 сантиметрів в день. Рослина повністю дозріває через сто — сто десять днів після посадки. Якщо ви живете на півночі Російської Федерації і хочете, щоб на вашій ділянці був амарант, — висаджуйте його розсадою, інакше він може не встигнути вирости до початку холодної пори року.

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Коли на рослині з’являється волоть, це означає, що пора його прибирати. Це пов’язано з тим, що саме в цей період часу амарант зосереджує в собі найбільшу кількість корисних речовин. Для того, щоб правильно зібрати насіння цієї рослини, потрібно пам’ятати, що вони дозрівають нерівномірно, тому волоті збирають, коли насіння тільки почали дозрівати. Після цього, природно, необхідно, щоб насіння дозріли. У зв’язку з цим волоті слід прибрати в приміщення з хорошою вентиляцією на 7-10 днів і розкласти їх. Щоб відлякати мишей від рослини, потрібно навколо суша суцвіть покласти гілки бузини. Для очищення насіння амаранту необхідно їх пропустити через сито з дуже дрібними осередками, а потім висушити. Після всіх цих маніпуляцій насіння можна висаджувати ще близько п’яти років.

Для того, щоб вживати амарант взимку, його можна засушити, заморозити або замаринувати.

Методи сушіння амаранту

Перший метод полягає в тому, що амарант некрупно ріжуть і тонко розкладають в добре провітрюваному місці, періодично помішуючи, для того, щоб рослина не злежується. Другий метод — збираємо листи амаранту в маленький пучок і підвішуємо. Потім перевіряємо, наскільки зелень просушена (розтираємо пальцями: якщо рослина кришиться, то амарант готовий).

Читайте также:  Корисні властивості, ефірна олія і протипоказання до застосування бергамота

Якщо ви хочете зберегти велику кількість корисних речовин, засушити амарант в холодильнику. Амарант некрупно ріжуть, мають у своєму розпорядженні на неопуклого поверхні (це може бути обробна дошка), кладуть у холодильник, але не дуже високо. Рослина при цьому виходить красивим і зеленим.

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Амарант зберігають в невлажном, затемненому і вентильованому приміщенні в підвішеному стані.

Рослина заморожують букетиками. Вимийте і висушіть пучки амаранту, покладіть в пакети і приберіть в морозильну камеру.

Замаринувати рослина можна двома способами. Для першого способу зазвичай виготовляють розсіл і засипають у воду сіль і цукор. Для другого (сухого) методу букетики просто засипають сіллю і укладають в ємності.

Застосування амаранту

При колітах, кишкових кольках, запорах, як кровоспинний засіб при кровохарканні, сильних менструаціях і гемороїдальних кровотечах застосовується настій амаранту на воді.

Проти ришти і жовтяниці вживається відвар коренів амаранту. Також в якості протипухлинного засобу можна застосовувати сік і настойку цієї рослини як всередину, так і зовнішньо. Амарант вживається при таких захворюваннях: грибкових, при захворюваннях печінки і серця, шлунково-кишкових інфекціях; при екземі, псоріазі, дерматитах, ерозіях, ендометріозі, колітах — зовнішньо.

При дизентерії вживають відвар коренів і насіння; при алергіях, діатезі, висипу можна приймати ванну з розчином амаранту.

При запаленнях слизових оболонок ротової порожнини полощуть рот соком амаранту в пропорції 1: 5.

При опіках, пролежнях, укусах комах, шрамах застосовують масло амаранту.

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Способи приготування

При енурезі необхідно пити настоянку з амаранту. Для цього слід залити склянкою окропу порізані на дрібні шматочки волоті з насінням (одну столову ложку), потримати їх на водяній бані 15-20 хв. і наполягати до тих пір, поки не охолоне. Випивати рекомендується по 1 ч. Л. з чвертю склянки кип’яченої води, 3 рази на день за 30 хв до їди і перед сном. Курс лікування становить 14 днів.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування кали

При запаленнях сечостатевої системи необхідно три столові ложки подрібнених стеблинок, листя і мітелок залити окропом (один літр), настояти і випивати на ніч по одній склянці.

Для омолодження організму і видалення з нього шкідливих речовин необхідно зробити в рівних частинах збір трав амаранту, звіробою, березових бруньок, ромашки лікарської. Увечері 2 столових ложки цього збору треба залити 0,5 літра окропу, настояти дві-три години, потім необхідно процідити і випити склянку настою перед сном з додаванням чайної ложки меду. Після цього вранці настойку потрібно підігріти і випити за 30 хвилин до прийому їжі. На весь курс знадобиться близько 400-500 грамів настою. Курс необхідно повторювати через два-три роки.

Відвар. Для того, щоб приготувати відвар, необхідно взяти 15 г коренів, дуже дрібно порізати, залити 200 мл окропу, настояти на киплячій водяній бані півгодини, охолодити десять хвилин, процідити. Пити його потрібно по третині склянки тричі на день перед їдою.

Для отримання настою потрібно взяти 20 г листя, залити 200 мл окропу, настояти на киплячій водяній бані 15 хв, охолодити 45 хв, процідити. П’ють настій два-три в день по третині склянки перед їдою.

Вирощування, застосування амаранту, використання амарантового масла

Для ванн необхідно в каструлю залити два літри окропу, засипати триста-чотириста грамів сировини, потім його кип’ятять 15 хвилин, охолоджують близько десяти хвилин, проціджують і заливають ванну наполовину. Такі ванни приймають два-три рази на тиждень по півгодини.

Настій з свіжого листя амаранту. Беремо одну столову ложку дрібно порубаних листя амаранту, заливаємо однією чашкою окропу і даємо постояти близько півгодини. Після проціджування п’ємо настій з медом по чверті склянки 3-4 рази на день, коли у вас болить шлунок.

Сік зі свіжого листя амаранту. Промийте листя рослини в проточній воді, потім подрібніть і пропустіть через соковижималку. Потім сік змішайте в пропорції 1: 1 з вершками і випивайте по одній столовій ложці три рази в день після їди. Сік зі свіжого листя амаранту допомагає при гастриті, цукровому діабеті, болях в печінці.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх