1954 Рецепти приготування вишні

Рецепти приготування вишні



Рецепти приготування вишні

У лікувальних цілях застосовуються не тільки ягоди вишні, а й коріння, гілки, листя, кісточки, приготовані у вигляді настоянок, відварів і настоїв.

Читайте также: Марк Цукерберг рассказал о спортивном уикенде с женой и детьми

Настоянка з вишні на горілці: на дно трилітрової бутля необхідно засипати 0,5 кг цукру, а також промиту і обсушену вишню без кісточок. Банку потрібно заповнити на 1/2 об’єму. Кісточки слід виймати, оскільки отруйні речовини з них переходять в спирт. Далі потрібно залити літр горілки поверх ягід вишні і настоювати 21 день в темному прохолодному місці. Це не тільки ефективний лікувальний засіб, але і дуже смачний алкогольний напій.

Відвар гілок: 10 г подрібнених гілочок вишні кип’ятять близько півгодини в 250 мл води, настоюють 1,5-2 години, проціджують і доводять обсяг, що залишився до початкового. Відваром можна полоскати рот при запаленні ясен і горло при ангіні.

Настій вишні: 10 г свіжих або сухих мелкоізмельченной листя і плодоніжок запарюють у склянці окропу, настоюють 30 хвилин і проціджують. Настій п’ють потроху протягом дня. Використовують такий засіб при кровотечах та гіпертонічної хвороби.

Рецепти приготування вишні

Цілющі властивості соку вишні

Використання вишневого соку при лікуванні багатьох захворювань обумовлено наявністю в ньому саліцилової кислоти, заліза, міді, кобальту та інших біологічно активних речовин. Він має антибактеріальну дію і є дієвим антисептиком, пригнічуючи збудників гноєтворних інфекцій і дизентерії. Сік гарний також тим, що його можна заготовлювати про запас. Це відмінне дієтичне засіб, що підвищує апетит.

Сік вишні рекомендують при захворюваннях дихальних шляхів, він ефективний при застуді і високій температурі. Його використовують для поліпшення мозкової діяльності, при лікуванні артриту і для профілактики атеросклерозу. Як цілісний, так і розведений сік рятує організм від кишкової палички.

Читайте также:  Корисні властивості і застосування живучки повзучої

Крім того, вишневий сік:

  1. Вишневий сік сприяє зміцненню організму, усуває недокрів’я, обмінні процеси відбуваються швидше. Завдяки вмісту фолієвої кислоти в поєднанні з вітамінами з групи В вишневий сік дуже корисний вагітним жінкам.
  2. Свіжий сік підвищує гемоглобін, покращує кровотік і зміцнює стінки капілярів і судин. Його добре пити в якості профілактики закупорки судин і утворення тромбів.
  3. Вишневий сік має сильну протизапальну дію на організм, вбиває бактерії стафілокока, дизентерії та стрептокока, сприяє швидшому загоєнню ран, усуває запалення суглобів. При артриті або подагрі сік вишні з молоком — це перший засіб з народної медицини, яке сприяє лікуванню цих недуг.
  4. Щоденне вживання соку вишні покращує травлення, знижує ризик захворювання на рак, поліпшує пам’ять і дозволяє уникнути розвитку цукрового діабету. При своєчасному лікуванні сік може бути прекрасним ліками при психічних захворюваннях на початковій стадії. А через великий вміст в ньому міді, може використовуватися як заспокійливий засіб.
  5. При сильних запорах допоможе випитий стакан свіжого вишневого соку на голодний шлунок. А для повного очищення організму від шкідливих речовин і токсинів сік слід пити не менше 0,5 л в день по півсклянки, протягом 10 днів перед їжею.
  6. Зовсім недавно вчені прийшли до висновку, що вишневий сік дуже корисно пити спортсменам. Він значно зменшує біль в м’язах при вживанні його перед тренуванням, а після — сприяє більш швидкому відновленню, знімає втому.

Рецепти приготування вишні

Листя вишні

У народній медицині, крім плодів, використовують також листя вишні, містять в своєму складі органічні кислоти (яблучну і лимонну), таніни, кумарин, сахарозу, декстрозу. Для лікування збирають тільки ті листи, які після цвітіння опали самостійно. Бажано використовувати свіже сировину, але на зиму листя можна висушити.

Читайте также:  Корисні властивості алое вера, застосування соку і рецептів з алое

Корисні властивості листа вишні давно використовуються в кулінарії і народній медицині. З весняних листя заварюють вітамінний чай, що володіє протизапальною, антисептичною і кровоспинну дію.

Відвар зі свіжого листя на молоці рекомендується при різних захворюваннях печінки (дискінезії жовчних шляхів, гепатиті, жовчнокам’яній хворобі).

При рясних менструаціях і носових кровотечах дієвим засобом буде настій з листя і плодоніжок. Крім того, добре пом’яті листя можна закласти в ніздрі на деякий час — і кровотеча припиниться.

Характеристика та опис листа вишні. Залежно від сорту вишні листя рослини бувають дрібними, великими і середніми, гладкими або повстяні-опушеними. У довжину вони досягають 2-8 см, в ширину — 3-5 см. За формою листя поділяються на овальні, еліптичні, яйцеподібні і обернено із загостреною, круглої або тупий вершинкой листа. Листова пластинка зазвичай відповідає характерним для сорту контурах, краю можуть бути пільчатимі, зубчастими або городчатий, досить часто зустрічаються комбінації цих ознак.

Будова листа вишні. Листя вишні прості, чергові, черешкові, темно-зелені зверху і світліші знизу. У підстави листа або на черешку у багатьох сортів є особливі утворення — залізяки. Наявність або відсутність залозок, а також їх форма, кількість і забарвлення є відмінними сортовими ознаками вишні.

Рецепти приготування вишні

Квітка вишні

Цвітіння вишні незмінно пов’язують з відродженням, чистотою, красою і любов’ю. Її білі або ніжно-рожеві квіти, зібрані в суцвіття і густо усеивающие дерево в період цвітіння, дійсно виглядають дуже ніжно і зворушливо. Вишневі дерева висаджують практично в кожному саду і біля кожного будинку. Цілющі властивості квіток мало вивчені, відомо тільки, що при перегонці квіток вишні з водяною парою виходить вишнева вода, яка використовується при лікуванні запальних захворювань очей.

Читайте также:  Корисні властивості березового соку, збір і застосування, рецепт квасу

Будова квітки вишні. Квітка розташований на короткому стеблі — цветоножке. Вона розширюється догори і утворює квітколоже, до якого прикріплюється чашечка, що складається з 5 зелених чашолистків, а також віночок з 5 пелюсток ніжно-рожевого кольору. Всередині квітки знаходяться тичинки і маточка. Нижня, розширюється частина маточки називається зав’язь. На верхній частині зав’язі розташоване округле потовщення — рильце. У зав’язі квітки розвивається один семязачаток, тому у вишні дозрівають тільки односемянние плоди.

Рецепти приготування вишні

Протипоказання до вживання вишні

Незважаючи на безліч лікувальних властивостей вишневих ягід, вони мають ряд протипоказань:

  • Не можна зловживати ягодами вишні при виразці шлунка, при хронічних захворюваннях легенів, порушення роботи кишечника, ожирінні, цукровому діабеті.
  • перед приготуванням відварів або настоянок з ягід, обов’язково потрібно видалити кісточки, які є дуже шкідливими і містять отруйні речовини;
  • людям, страждаючим гастритом, цукровим діабетом або виразковою хворобою слід уникати вживання плодів вишні, вони чинять негативний вплив на перебіг захворювання;
  • при хвороби шлунково-кишкового тракту кількість уживаних ягід потрібно обмежити, щоб не спровокувати загострення;
  • при захворюванні печінки вживати в їжу вишню можна тільки після консультації фахівця;
  • людям із зайвою вагою потрібно стежити за кількістю вживаних ягід, не більше 1/3 склянки в день, так як ягода підвищує рівень глюкози, що може стати причиною збільшення ваги або розвитку діабету.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

наверх